Az energiaminisztérium közleményéből kiderül, hogy mióta csökkent a rezsicsökkentés, zuhan a magyar gázfogyasztás

gazdaság
január 06., 07:43

Tavaly tovább csökkent a Magyarországon felhasznált földgáz és áram mennyisége, olvasható az energiaminisztérium szombat reggel kiadott közleményében. Eszerint gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, ami 2022-esnél 10,9 százalékkal, az eddigi csúcsot jelentő 2021-es fogyasztásnál 23 százalékkal kevesebb. És ha több évre visszamenő adatokat nézünk, az elmúlt két év gázfogyasztása akkor is komoly mélypontot jelent.

link Forrás

Vagyis a 2022 augusztusában bejelentett rezsicsökkentés-csökkentésnek, tehát az energiaárak részbeni piacosításának – meg persze az ipari fogyasztók gázfogyasztás-csökkenését kiváltó recessziónak – nagyon látványosan megvolt a hatása: az emberek takarékoskodni kezdtek. A közleményből kiderül ugyanis, hogy a lakossági fogyasztás visszaesése 10,7 százalékos, a gazdasági szektoré 11 százalékos volt tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

Áramból összesen 41 terawattórányit használtunk el, a villamosenergia-fogyasztás több mint 2 terawattórával, 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél, derül ki szintén az EM közleményéből.

A fogyasztás visszaesése azonban a múlt év végére már megfordult: a negyedik negyedévben a gázfogyasztás mintegy 2,7 milliárd köbméter volt, ami 1,3 százalékkal meghaladta 2022 utolsó negyedévét. Tavaly novemberben hosszú idő után először már nőtt az áramfogyasztás is éves összevetésben, és ez folytatódott decemberben is. Az utolsó negyedév így a közel 11 terawattórás felhasználással az egész éves csökkenéssel szemben 2,1 százalékos fogyasztásbővülést hozott. Az október közepén kezdődött fűtési szezon 2023-ra eső részében 1,8 százalékkal nőtt a gáz- és 3,1 százalékkal az áramfogyasztás.