Súlyos adatok az egészségügyből: több mint 26 ezren vannak kórházi várólistán, szaruhártyaműtétre 2025 májusáig kell várni

Egészségügy
január 06., 15:03

26 255 páciens vár legalább 60 napja műtéti beavatkozásra Magyarországon – derül ki az Országos Kórházi Főigazgatóság várólista-adatbázisából (a szombati adatok szerint). Ez nagyjából annyi, mint Ajka vagy Jászberény teljes népessége. A honlapon jelenleg húszféle ellátás várólistája található. Ezek felében meghaladja a száz napot az az idő, amit előreláthatóan ki kell várnia egy betegnek. Öt beavatkozásnál több mint kétszáz nap a várakozási idő országos átlaga.

A várólistán szereplő betegek közül a legtöbben, 11 300-an térdprotézisműtétre várnak több mint hatvan napja, többségük, 9837 beteg ortopédiai ellátásban, míg 1463-an traumatológiaiban. Előbbiben az átlagos várakozási idő („átlagos tényleges várakozási idő a megelőző 6 hónapban”) országos átlagban 263 nap, azaz aki például tegnap, január 5-én került fel a várólistára, az arra számíthat, hogy szeptember végén műtik meg.

Ha jó helyen lakik. Mert ha a nyugat-dunántúli régió (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye), akkor az átlagos várakozási idő máris 430 napra ugrik, azaz

egy most várólistára került beteg az elmúlt fél év adatai alapján arra számíthat, hogy 2025 március 10-e környékén kap térdprotézist.Persze csak ha ortopéd alapon kell műteni – ha traumás az ellátás, akkor gyorsabb az ügymenet: csak 229 nap az országos és 407 nap a nyugat-dunántúli várakozási idő.

A térd- mellett a csípőprotézisre kényszerülők is sokan vannak, ortopédiai és traumatológiai alapon több mint 6200-an, nekik viszont kevesebbet kell várniuk. Ortopédiai alapon 201 napot (persze az is bő félév), traumatológiai ellátásban 133-at (ez nagyjából négy hónap).

Az OKFŐ honlapján összesen húszféle ellátás várólistáját tartják nyilván. Hogy miért ennyit, azt nem tudjuk. Amit igen: tavaly novemberben még 47 különböző kórkép szerepelt a várólistán. Már decemberben rákérdeztünk az OKFŐ-nél és a BM-nél is, hogy mi magyarázza ezt a látványos csökkenést, de választ nem kaptunk. Az állam egyébként nemcsak ezzel a trükkel próbálja mérsékelni a várólistán lévő betegek számát, hanem azzal is, hogy – erről a Népszava írt nemrég – a listán csak a legalább 60 napja várakozó betegeket tüntetik fel, nem az összeset; tehát a ténylegesen várólistás betegek száma ennél jóval nagyobb lehet.

A most elérhető várólisták közül, szintén az „átlagos tényleges várakozási idő a megelőző 6 hónapban” oszlop adatai alapján, a legnagyobb átlagos várakozási időre azoknak kell felkészülniük, akik szaruhártyaműtétre kényszerülnek. Az OKFŐ adatai szerint ilyen beavatkozást a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjában végeznek el, átlagosan 482 napos várakozási idő után – azaz a most várólistára került betegek 2025 májusában kerülhetnek sorra. Mint látható a táblázatban, 349-en vannak, akik több mint hatvan napja várnak erre a műtétre.

Az országos átlagos várakozási idő alapján a „jelentős kiterjesztett gerincműtétekre” kényszerülő, több mint hatvan napja várakozó 269 beteg van még nagyon rossz helyzetben. Nekik az elmúlt hónapok adatai alapján átlag 244 nap a várakozási idő.

A húsz kórkép összességében az átlagos várakozási idő nagyjából 130 nap. Az átlagot jelentősen növeli az orrmelléküreg-műtét sor: ilyen beavatkozásra senki nem vár hatvan napnál régebben, átlagosan 12 napon belül sorra kerül. Enélkül az átlagos várakozási idő több mint 140 nap, nagyjából négy és fél hónap lenne.

link Forrás