Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány a Facebooktól

INTERNET
január 09., 11:17

Tavaly január és június között a világ számos állama nagy mennyiségű adatigénylést adott le a Facebookhoz. A magyar hatóságok viszont fél év alatt annyi információt kértek el a felhasználókról, mint 2021-ben egész évben - írja a Portfolio. A Meta jogi csapata azonban csak az esetek közel felében teljesítette a magyar kéréseket.

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

A 2023 január-június közötti időszak adatai szerint összesen 496 372 darab fiókról és felhasználójukról kértek adatokat. Ezek közül pedig 4195 esetben ráadásul sürgősségi kérvényt is benyújtottak.

Az adatigénylés többek között a bűnügyi nyomozásokkal, terrorelhárítási tevékenységekkel, bírósági eljárásokkal és kiberbiztonsági fenyegetések kezelésével is kapcsolatban állhatnak. Ritkább esetekben pedig az eltűnt személyek felkutatásakor kérnek hozzáférést a felhasználói fiókokhoz a különböző hatóságok.

Az egyes szervezeteknek általában jogi eljárásokat kell követniük, például házkutatási parancsot vagy bírósági végzést kell beszerezniük, amikor felhasználói adatokat kérnek az olyan vállalatoktól, mint a Facebook. Azonban egyes hatóságok, titkosszolgálatok sokszor ezen dokumentumok nélkül próbálnak meg adatokat kérni a közösségi platformtól, amit a Meta jogi csapata vizsgálhat meg, és dönthet úgy, hogy nem teljesíti ezeket a kérvényeket.

Magyarország 2022 első felében még csak 625, a második félévben pedig 620 darab kérvényt adott le, de 2023 első felében már 1033 darab adatkérést küldtek 1413 felhasználói fiókkal kapcsolatban. A jelentés arra már nem tér ki, hogy ezeket az adatokat milyen jogcímen igényelték tőlük a magyar hatóságok.

A Meta pedig a kért adatoknak nagyjából a felét, azaz 50,63 százalékát küldte el az illetékes magyar hatóságoknak. Ez jóval rosszabb arány, mint más európai országok esetében, a szomszédos Romániának 62,88 százalékban, Csehországnak 77,23 százalékban, a franciáknak pedig 84,2 százalékban küldték vissza a profilinformációkat a Metától.