18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

79 éve történt a Maros utcai tömeggyilkosság

Történelem
január 12., 06:06

1945 áprilisában megrázó jelenetek játszódtak le az egykori Maros utcai zsidó kórház udvarán. Tizenhárom elfogott egykori nyilas pártszolgálatost vonultattak fel a hatóságok, akiknek végig kellett nézniük, hogy egy tömegsírból egymás után 84 még ép holttestet ásnak ki. Az ő áldozataikat, akiket három hónappal korábban mészároltak le és ástak el. A sáros holttesteket kötéllel húzták ki a gödörből, sorban kiterítettek őket, többeket helyben fel is boncolt az agnoszkáló orvos. A tetemre hívásnál jelen voltak a meggyilkoltak hozzátartozói és a környékbeli nézelődök is. A hangulat a korabeli leírások alapján hisztérikus volt.

Az egész holokauszt történetében kivételes álló és mozgó felvételek készültek az exhumálásról, amiken együtt szerepelnek az áldozatok és az elkövetők is.

A nemzetiszocialisták itthon és külföldön is nagy energiákat fektettek abba, hogy a tömeggyilkosságaiknak ne maradjon nyoma. Két nappal később a pár utcával arrébb lévő Bíró Dániel kórházban ugyanezek a gyilkosok majd kétszer annyi ártatlan embert mészároltak le, de a halottakat az épülettel együtt felgyújtották, alig maradt nyomuk. Ugyanebben az időszakban nagyjából százszor annyi zsidónak minősített embert lőttek bele a jeges Dunába, ami elsodorta a nagy semmibe a holttesteket, akiknek nem maradt nyomuk. A Maros utcában más volt a helyzet. Itt a vérengzést nem lehetett eltagadni, nem lehetett másokra kenni, nem lehetett kifogásokat találni. Súlyos nyomuk maradt.

photo_camera Lista a Maros utcai áldozatokról

Ez egy olyan ritka eset, ahol az összes áldozatnak és az összes elkövetőnek neve volt. Nem csupán „nyilasok” és „zsidók”, nem csupán számok, hanem konkrét személyek. A kamera a tettükkel szembesített elkövetők arcát közvetlen közelről mutatta meg. Volt közöttük gyűrött, megviselt, sunyi, gúnyos, de volt finom vonású, szelíd, félénk tekintetű is. Az egyikük ruházata szegényes, viseltes, a másik kifejezetten elegáns, szinte módosnak tűnő. Hétköznapi emberek, XII. kerületi lakosok voltak.

photo_camera Dr. Roth Marcell sebész, Dr. Roth Marcellné és gyerekeik.

Olyanok, mint Vidra Mihály fodrászüzlet-tulajdonos vagy Kasza Vince pincér, akik részt vettek például Roth Marcell sebész és felesége, Roth Marcellné meggyilkolásában, és a felvételeken ott állnak áldozataik holtteste fölött. Magyar emberek, akik minden ok nélkül meggyalázták, megverték, megkínozták, megerőszakolták, kirabolták, majd fejbe lőtték és egy hideg gödörbe dobták saját honfitársaikat.

Ez a rövid, alig több mint egyperces Híradó felvétel és a hozzá tartozó fotósorozat adta a lökést, hogy 2021-ben elkészítsük a Gyilkosok emlékműve című filmünket, ami bemutatja a kirívó kegyetlenségéről elhíresült 12. kerületi nyilasszervezet tevékenységét és a kerületben hagyott örökségüket.

link Forrás

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.