Egy japán irodalmi díj nyertese elismerte, hogy a ChatGPT segítette könyve megírásában

KULTÚRA
január 19., 17:13

Miután Rie Kudan japán írónő megnyerte az ország egyik legrangosabb irodalmi díját, elismerte, hogy a ChatGPT-től kapott segítséget, írja a CNN. „Azt tervezem, hogy továbbra is profitálni fogok a mesterséges intelligencia alkalmazásából a regényeim megírásakor, miközben hagyom, hogy a kreativitásom a lehető legteljesebben kifejezze magát” – mondta a 33 éves írónő, aki az ígéretes új író legjobb szépirodalmi művének járó Akutagawa-díjat kapta meg szerdán.

Az írónő ezután egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy A tokiói szimpátiatorony című könyvének - amelyet a zsűri gyakorlatilag hibátlannak minősített - mintegy 5 százalékát írta szóról szóra a mesterséges intelligencia. A regény középpontjában egy építész nehézségei állnak, aki megtervezi Tokió legmagasabb börtönépületét, de a bűnözőkkel szemben túl nagy szimpátiát tanúsító, a technológiától elkényelmesedett társadalom ezt rosszul fogadja.

Kudan azt mondta, hogy a ChatGPT-vel konzultált élete olyan problémáiról, amelyekről úgy érezte, hogy senkinek sem mondhatja el. Amikor az AI nem azt mondta, amit várt, azt néha a könyve párbeszédeibe építette be. Keiichiro Hirano író és a díjat odaítélő bizottság tagja közölte: a bizottság nem látja problémának, hogy Kudan a mesterséges intelligenciát használja.

A szerző nem az első, aki vitát vált ki a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Néhány író, mint George R. R. Martin, Jodi Picoult és John Grisham tavaly csoportos keresetet nyújtott be a ChatGPT mögött álló OpenAI ellen, mondván, hogy az szerzői jogvédett művek felhasználával tanította az AI-t emberibb reakciók létrehozására. Több mint tízezer író, köztük James Patterson, Roxane Gay és Margaret Atwood nyílt levelet írt alá, amelyben felszólították az AI iparág vezetőit, hogy kérjék be a szerzők beleegyezését, ha műveiket nagy méretű nyelvi modellek képzéséhez használják fel.