A nyugati erők újabb jemeni húti állásokat bombáztak

külföld
január 23., 05:13

Az amerikai és brit erők újabb csapásokat hajtottak végre hétfő késő este Jemenben, célba véve egy húti földalatti raktárhelyet, valamint rakéta- és megfigyelőrendszereket, amelyeket az Iránnal szövetséges lázadók a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen használnak.

A hútik elleni január 22-i légicsapásban felszálló egyik amerikai gép
photo_camera A hútik elleni január 22-i légicsapásban felszálló egyik amerikai gép Fotó: HANDOUT/AFP

Nyolc különböző jemeni helyszínt bombáztak Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia támogatásával. Egy névtelenséget kérő magas rangú amerikai katonai tisztviselő azt mondta, hogy nagyjából 25-30 lövedéket lőttek ki, többek között egy amerikai repülőgép-hordozóról indított harci gépekből. A nyugati légicsapás-sorozatok eddig nem tudták annyira csökkenteni a hútik katonai képességeit, hogy véget érjenek a kereskedelmi hajók elleni támadások.

A hútik azt állítják, hogy támadásaikkal szolidaritást vállalnak a palesztinokkal, miközben Izrael a Gázai övezetet támadja. A támadásaikkal egyrészt megzavarták a globális hajózást, ami az ellátási láncok újbóli akadozásától és az ismét felpörgő inflációtól való félelmet szítja, miután egyre több szállítmányozási vállalat választja Ázsia és Európa között az Afrikát a Jóreménység-fokánál megkerülő, jóval drágább és hosszabb utat (legutóbb a japán hajózási társaságok jelentették be ezt). Másrészt a húti beavatkozás felerősíti azokat az aggodalmat is, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború következményei destabilizálhatják a Közel-Keletet.

Amerikai tisztviselők szerint a csapások csökkentették a hútik képességét, hogy komplex támadásokat hajtsanak végre, de konkrét adatokat nem közöltek az eddig megsemmisített rakéták, radarok, drónok vagy más katonai képességek számáról.
„Megvan a kívánt hatás” – mondta az amerikai katonai tisztviselő a Pentagon újságíróinak.

Joe Biden elnök a múlt héten azt mondta, hogy a légicsapások folytatódnak, még akkor is, ha elismerte, nem biztos, hogy megállítják a húti támadásokat. A múlt héten a hútik hajó elleni ballisztikus rakétákat lőttek ki egy amerikai tulajdonú tankerre, amelyek a hajó közelében a vízbe csapódtak, de nem okoztak sérüléseket vagy károkat. (Reuters)