Harmincszorosára nőttek a kanyarós megbetegedések Európában

Egészségügy
január 23., 16:02

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint tavaly harmincszorosára nőtt a kanyarós megbetegedések száma Európában.

2022-ben Európában mindössze 941 kanyarós megbetegedést regisztráltak, míg 2023-ban több mint 30 ezret. A WHO riasztónak nevezte az adatokat, és arra figyelmeztetnek, hogy az esetszámok továbbra is növekedni fognak, ezért azonnali megelőző intézkedéseket sürgetnek.

A világszervezet meggyőződése, hogy a számok azért nőttek meg ennyire drasztikusan, mert a covid világjárvány óta kevesebb gyereket oltanak be kanyaró ellen. Az Egyesült Királyság mintegy 3,4 millió 16 év alatti gyermek oltatlan, ezért potenciális ki vannak téve a fertőzésnek. A brit egészségügyi hatóságok igyekeznek felvenni a szülőkkel a kapcsolatot, hogy minél előbb oltassák be gyereküket, ugyanis a vakcina nagyon hatékony a megbetegedéssel szemben.

A WHO szerint nemcsak a megbetegedések magas száma aggasztó, de az is, hogy közel 21 ezer ember szorult kórházi ellátásra, öt esetben pedig halálos kimenetelű volt a betegség.

Bár a kanyaró elsősorban a gyerekekre nézve jelent veszélyt, bármely életkorban járhat súlyos lefolyással. A betegség gyakran magas lázzal és kiütéssel kezdődik, amely általában 10 napon belül elmúlik, de szövődményei lehetnek tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, vakság és görcsrohamok. (BBC)