Újkígyós új állatorvosát ugyanabban az ügyben vádolják súlyos bűncselekményekkel, mint a régit

belföld
január 23., 10:26

Új állatorvosa van a mintegy 4700 lelkes kisvárosnak, Újkígyósnak. Az eddig praktizáló állatorvos, Szécsi Károly helyett a volt megyei főállatorvos, Bakos Pál végez szolgáltatást január 22-től - tudatta Újkígyós Város Önkormányzata.

Az eset érdekessége - ahogy arra a Magyar Narancs fel is hívta a figyelmet -, hogy Bakos Pál volt Békés megyei főállatorvossal és a volt újkígyósi állatorvossal, Sz. Károllyal szemben nemrégiben emelt vádat a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség, ugyanabban az ügyben. Egyikük az első- , míg másikuk a per kilencedrendű vádlottja. Az ügyben az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy, előnyért a hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és közokirat-hamisítással vádol tíz személyt.

Az ügyészség azzal vádolja az állatorvosok mellett asszisztenseiket, egy informatikust, szállítókat és kutyaszaporítókat, hogy a közreműködésükkel az összes idevágó szabályt és előírást megsértve Németországba és Spanyolországba kerültek ki nagy mennyiségben állatok, többségében a törvény által előírt 15 hetes életkorukat be nem töltött kölyökkutyák, kisebb részben macskák. De küldtek ki Szlovákiába magyar kisállatútleveleket is, az ottani kutyaneppereknek segédkezve abban, hogy nyugat-európai országokba törvénytelenül és nagy haszonnal értékesítsenek kölyökkutyákat.

A vádirat szerint a 2019 szeptembere és 2020 szeptembere közötti egy évben 5103 kutya és macska illegális külföldi kiszállításában segédkeztek, anyagi előnyökért.

Hogy hogy kerül mindezek után az ügy egyik vádlottja a másik helyére Újkígyóson? A Narancs.hu megkereste Botyánszki Pál László (független) újkígyósi polgármestert, aki elmondása szerint tudatában volt annak, hogy kit vesznek fel a pozícióra, ám

a kínzó szakemberhiány szorításában született meg ez a döntés. A városvezető azt mondta, ez a szakma, a háziorvosokhoz hasonlóan, az utóbbi időben nagyon elöregedett, s alig lehet egy-egy állomáshelyre állatorvost találni. Hozzátette, eddig állatorvosuk, Sz. Károly olyan egészségügyi problémákkal küzd, ami akadálya a további munkavégzésének, így kényszerhelyzetben cselekedtek. „Szegény ember vízzel főz” – nyilatkozta a Narancs.hu-nak a helyzetre utalva Botyánszki.

„Bakos Pál a tisztánlátás végett és korrekten maga közölte önkormányzatunkkal, hogy bűnvádi eljárás hatálya alatt áll, s hamarosan a vádlottak padjára kell ülnie. Az ügyben megkerestük a törvényességi felügyeletet ellátó Békés megyei kormányhivatalt, ahol közölték, hogy Bakos, legalábbis egyelőre, nincs eltiltva foglalkozása gyakorlásától, engedélyét nem vonták vissza, másrészt a jogerős ítélet megszületéséig mindenki ártatlannak tekintendő” – nyilatkozta a Narancs.hu-nak az újkígyósi városvezető, hozzátéve: addig alkalmazzák az egyébként lassan a nyugdíjkorhoz közelítő volt megyei főállatorvost, ameddig ez jogilag lehetséges. Azt is jelezte: Bakos Pált nagyon felkészültnek tartja, az önkormányzatnak pedig egy fillérjébe sem kerül az, hogy új állatorvosa van.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség Gyulai Törvényszékhez benyújtott vádirata nyolc év letöltendő szabadságvesztést, nyolc év közügyektől és ugyanennyi időre a foglalkozástól való eltiltást, valamint 33 millió forintos vagyonelkobzást és 1,5 millió forint pénzbírságot javasol a bíróságnak arra az esetre, ha Bakos Pál elfogadja az ellene felhozott vádakat és lemond a védekezésről. Sz. Károly esetében kétéves börtönt helyez kilátásba a vádhatóság ötéves próbaidőre felfüggesztve, illetve közel 1,3 milliós vagyonelkobzásra, valamint arra tesz javaslatot, foglalkozásától 2 évre tiltsák el - írja a Narancs.hu.