Mégsem kapja meg a vállalati történelem eddigi legnagyobb kifizetését Elon Musk

külföld
január 31., 05:31

Delaware államban törölték Elon Musk rekordösszegű, 56 milliárd dolláros, átszámítva 20 000 milliárd forintos fizetését, amit a Tesla részvényesei még 2018-ban ítéltek meg neki, írja a BBC. A pert a cég egyik részvényese indította, aki sokallta Musk fizetését.

photo_camera Illusztráció: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild via AFP

A béralku a vállalati történelem eddigi legnagyobbja volt, és hozzájárult ahhoz, hogy Musk a világ egyik leggazdagabb embere lehessen. Az Equilar szerint Musk jutalmának valós értéke odaítélésének napján 2,284 milliárd dollár volt.

A 201 oldalas ítéletben McCormick bíró érthetetlennek nevezte az összeget, ami szerinte nem volt méltányos a részvényesekkel szemben. A bíró azt is mondta, hogy a kompenzációs csomagot a Tesla igazgatói tárgyalták meg, akiket magával ragadott a Musk szupersztár státuszát övező retorika. A Tesla és Musk ügyvédei nem tudták bizonyítani, hogy a részvényesi szavazás teljes körű tájékoztatáson alapult, és mivel Musk irányítja az igazgatótanácsot, nehéz igazolni egy ekkora összegű kifizetést.

Amellett, hogy Musk a Tesla vezérigazgatója és fő részvényese, számos más vállalat tulajdonosa is, köztük az X közösségi médiaplatform, a SpaceX rakétatársaság és a Neuralink agyi chipeket gyártó cégé is. A Twitter megvásárlása miatt eladta Tesla-részvényeinek nagy részét, de nemrég azt mondta, hogy újra nagyobb részesedést szeretne az elektromos autógyártóban. Szerinte a jelenlegi részvényesi struktúra kiszolgáltatottá teszi a Teslát egy „kétes érdekek általi felvásárlásnak”, és nagyobb kontrollt szeretne.