Németh Szilárd „a Keresztapából ismert számos módszert bevetett”

belföld
február 01., 06:00

„Gyűlöletkampányra számítok, mert tudom, kivel állok szemben” – mondta a HVG-nek adott interjúban Borbély Lénárd exfideszes csepeli polgármester Németh Szilárdról, a párt csepeli kötődésű alelnökéről. Az egykori baloldali bázisnak számító kerületet 2014 óta vezeti Borbély, aki korábban szövetségese volt Némethnek, ám azután olyan súlyos összekülönböztek, hogy Németh 2022 végén még a kerületi Fidesz-szervezetet is feloszlatta, majd újraalakíttatta, csak hogy Borbélyt kitehesse a pártból.

Borbély Lénárd csepeli polgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2023 júniusában
photo_camera Borbély Lénárd csepeli polgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2023 júniusában Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A polgármester már bejelentette, hogy a júniusi önkormányzati választáson indulni fog, és úgy tudja, „Németh Szilárd azon dolgozik, hogy legyen kormányoldali jelölt”, ami szerinte – és nyilván a logika szerint is – „egyértelműen a baloldalnak kedvez”. Borbély az interjúban más helyen is utal arra, hogy a baloldal és Németh Szilárdék összehangoltan támadják őt, „egymással nincs bajuk, csak velem”.

Szerinte a konfliktusuk hátterében az áll, hogy ő hű maradt ahhoz, amit 2010 környékén még együtt gondoltak Csepel fejlesztéséről, „ő lett hűtlen mindezekhez, amikor saját alapítványába vitte a Csepel SC-t, a birkózócsarnokot, és a Munkásotthont is kinézte magának”. Hogy mégis ő került ki a pártból, az nem lepte meg, „Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, úgyhogy egy ilyen vitában nekem nem lehet igazam”. Az alapítványosdi és a Munkásotthon felemlegetése azért is pikáns, mert korábban Borbély szerint az MSZP volt az, amely „teljesen rátelepedett a Munkásotthont birtokló alapítványra”, és akkor, hogy az önkormányzatnak megszerezze, Németh Szilárd „a gyilkosságot kivéve A Keresztapából ismert számos módszert bevetett, de hiába” – mondta Borbély.

„Furcsának tartom” – ezt arra válaszolta, mit szólt ahhoz, hogy a választási törvényt fél évvel a választás előtt módosították. Borbély most polgármesterként még tagja a fővárosi közgyűlésnek, az új rendszerben viszont, ahol pártlistáról kerülhetnek be tagok, ő már ebből kimarad.