Szlovákiában ötödével olcsóbb volt a Pick szalámi, mint Magyarországon

gazdaság
február 03., 09:03

A Pick téli szalámi 400 grammos kiszerelésben mindössze 8,49 euróba került a szlovák Billa hálózat legújabb akciójában, vette észre a Pénzcentrum. Aktuális devizapiaci árfolyamon átváltva ez 3260 forintnak felelt meg (nem tudok szlovákul, de úgy tűnik, hogy ez az ár egy napig, február 2-án volt érvényes, ma már kalácsot, holnap öblítőt vehetnénk extrémen leárazva).

A Pick szaláminak ez az ára meglehetősen alacsony, ha a versenyhivatal árfigyelőjében talált magyar árakkal vetjük össze. Ugyanilyen kiszerelést a két hipermarketben, az Auchannál és a Tescónál találtunk – a Penny és a Spar kicsit kisebb, 380 grammos kiszerelést kínál –, ezek közül az Auchan szintén akcióban, a Tesco normál áron kínálja most ezt a téli szalámit.

photo_camera Ez az olcsóbb, az Auchan akciós kínálata

Csakhogy még a magyar akciós Pick is jóval drágább, mint a szlovák volt: a 3260 forintos ottani ár nagyjából ötödével alacsonyabb a 3999 forintos magyarnál.

És hogy nem csak az akció számít, arról árulkodik, ha megnézzük a leárazás előtti árakat. Az Tesco egyes üzletei, illetve online áruháza akció nélkül 5189-5490 forintos áron adják, az Auchanban is 5189 forintba került akció előtt. Ezzel szemben a szlovák Billában az eredeti ár 12,99 euró volt, ami aktuális árfolyamon 4988 forintnak felel meg.

Látszik tehát, hogy ha kisebb mértékben, de itt is van különbség, a szlovák ár 4-9 százalékkal alacsonyabb a magyarnál. Ez egységárban azt jelenti, hogy a szlovák Billában akció nélkül is nagyjából 500 forinttal olcsóbb a Pick kilója, mint nálunk, sőt, ha a Tesco legmagasabb árfekvését nézzük, akkor 1200 forinttal jobb a szlovákiai ár.

Frissítés: A cikkünk első változatában nem volt benne, de a Pick reagált a Pénzcentrumnak a jelentős árkülönbségre.

Többek között emlékeztettek arra, hogy az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik országonkénti árkülönbség „jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad”, hiszen míg Németországban 7, Ausztriában 10 százalék a szalámi áfája, nálunk 27 százalék. A Pick Szeged Zrt. arról is beszélt a Pénzcentrumnak, hogy az árkülönbséget az egyes kereskedő partnerek eltérő árazási gyakorlata is okozhatja.