Több mint száz mianmari határőr menekült át Bangladesbe

határ
február 05., 18:11

Több mint száz mianmari határőr menekült Bangladesbe az elmúlt napokban, miután a lázadók és a katonai junta közötti harcok egyre intenzívebbé váltak az országban – közölte a bangladesi határőrség szóvivője.

Azt mondta, a mianmari határőrség elmenekült tagjai közül 15 ember megsebesült, őket kórházban ápolják. A sértetlen határőröket a közeli Bandarbanban helyezték el, mielőtt visszaküldik őket a hazájukba – mondta Mizanur Rahmán, a világ legnagyobb menekülttáborának otthont adó Cox's Bazar város menekültügyi biztosa.

Egy bangladesi kormánytisztviselő közölte, hogy a mianmari határ túloldaláról lövedékek és aknagránátok csapódtak be Banglades területén, legalább két ember halálát okozva.

Mianmari katonák
photo_camera Mianmari katonák február 1-én. Fotó: STR/AFP

A bangladesi igazságügyi miniszter a parlamentben elmondta: Sejk Haszina Vazed miniszterelnök utasította a hadsereget és a határőrséget, hogy türelemmel viszonyuljanak a határon túl kialakult helyzethez. „Banglades figyelemmel kíséri a helyzetet, és ha szükséges, lépéseket fog tenni” – idézte a minisztert az UNB hírügynökség.

Mianmarban a hadsereg 2021 elején átvette a hatalmat, és őrizetbe vette az országot de facto miniszterelnökként irányító, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Mianmar többi vezetőjét, arra hivatkozva, hogy a civil kormányzat nem vette figyelembe a választásokkal kapcsolatos panaszait. A szavazást toronymagasan Aung Szan Szú Kji pártja nyerte meg.

Az azóta eltelt években sok összecsapást jelentettek a katonai vezetéssel szemben álló fegyveres csoportok és a hadsereg között, a demokráciapárti politikusok pedig – több lázadószervezettel szövetségben – árnyékkormányt alakítottak. (MTI)