„Jó szívvel” fogja aláírni Novák Katalin az alkotmánymódosítást

POLITIKA
február 08., 19:25

„A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt” – válaszolta a Sándor-palota a Telex kérdésére. A hivatal arra nem válaszolt, hogy az államfő vállalja-e a felelősséget a K. Endrének adott kegyelem miatt, és tervezi-e esetleg a lemondását az államfői posztról.

A kép illusztráció
photo_camera A kép illusztráció Fotó: Sándor-palota/MTI/MTVA

Múlt pénteken a 444-en írtuk meg először, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. Orbán Viktor csütörtökön a döntés miatt kialakult vita kapcsán alkotmánymódosítást jelentett be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetése esetén kegyelmet kaphasson”. A miniszterelnök ezzel tehát korlátozná az államfő jogkörét.

Orbán nem tért ki a kormány felelősségére, pedig a kegyelmi döntést az akkori igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak kellett ellenjegyeznie. Varga, aki a kormánysajtó értesülései szerint a Fidesz EP-listavezetője lesz az idei európai választásokon, ezen a héten nem tartott nyilvános eseményt.

Novák mindeközben csütörtök délután, tartva a hivatalos programját Katar fővárosába, Dohába repült. Az Index szerint köztársasági elnököt szállító gép egy órás késéssel szállt fel, mivel Novák Katalin ugyan időben megérkezett, de még hosszan telefonált az autójában.

Kiemelt videóink