„Jó szívvel” fogja aláírni Novák Katalin az alkotmánymódosítást

POLITIKA
február 08., 18:25

„A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt” – válaszolta a Sándor-palota a Telex kérdésére. A hivatal arra nem válaszolt, hogy az államfő vállalja-e a felelősséget a K. Endrének adott kegyelem miatt, és tervezi-e esetleg a lemondását az államfői posztról.

A kép illusztráció
photo_camera A kép illusztráció Fotó: Sándor-palota/MTI/MTVA

Múlt pénteken a 444-en írtuk meg először, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. Orbán Viktor csütörtökön a döntés miatt kialakult vita kapcsán alkotmánymódosítást jelentett be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetése esetén kegyelmet kaphasson”. A miniszterelnök ezzel tehát korlátozná az államfő jogkörét.

Orbán nem tért ki a kormány felelősségére, pedig a kegyelmi döntést az akkori igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak kellett ellenjegyeznie. Varga, aki a kormánysajtó értesülései szerint a Fidesz EP-listavezetője lesz az idei európai választásokon, ezen a héten nem tartott nyilvános eseményt.

Novák mindeközben csütörtök délután, tartva a hivatalos programját Katar fővárosába, Dohába repült. Az Index szerint köztársasági elnököt szállító gép egy órás késéssel szállt fel, mivel Novák Katalin ugyan időben megérkezett, de még hosszan telefonált az autójában.