Tizenegyezer fontos roamingszámla miatt mondott le a skót egészségügyi miniszter

külföld
február 08., 14:00

Lemondott csütörtökön a skót egészségügyi miniszter, még azelőtt, hogy nyilvánosságra hozták volna a vizsgálat eredményét, ami a munkahelyi iPadjén összegyűlt tizenegyezer fontos roamingszámlára irányult, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: Jane Barlow/PA Images

Matheson ellen azután indítottak vizsgálatot, hogy elismerte, fiai a karácsonyi marokkói nyaralásuk alatt az iPadjén nézték a Celtic-Rangers focimeccset, ez pedig átszámítva körülbelül ötmillió forintos roaming-számlát eredményezett. Matheson eredetileg azt állította, nem vette észre, hogy a SIM-kártyája lejárt és már nincs szerződésben, de ragaszkodott ahhoz, hogy ez egy törvényes parlamenti kiadás volt. A parlament végül hitt neki, abban állapodtak meg, hogy háromezer fontot a hivatali költségtérítéséből fizet ki, a többit pedig a parlament finanszírozza.

Humza Yousafnak írt lemondólevelében Matheson azt írta, az ő és a kormány érdeke, hogy most lemondjon. A levélben a miniszter felsorolta eredményeit, de nem foglalkozott közvetlenül a költekezésével kapcsolatos aggályokkal, és nem kért bocsánatot a történtekért. Szerdán Elena Whitham, a kábítószer- és alkoholpolitikáért felelős miniszter is lemondott, miután nyilvánoságra hozta, hogy poszttraumás stressztől szenved.