Kocsis Máté Novák kegyelméről: „Ennek a helyzetnek nem szabadott volna előállnia”

belföld
február 09., 10:36

Kocsis Máté szerint Novák Katalin kegyelmi döntése alappal vitatott, ezért is kell kiemelni az államfői kegyelmi jogból, „hogy soha többé ne forduljon elő ilyen vita”. A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádióban beszélt a kegyelmi jogkört korlátozó alkotmánymódosításáról, amit Orbán Viktor jelentett be csütörtökön.

Miután már egy hete nincs magyarázat rá, hogy miért adott kegyelmet Novák Katalin a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre igazgató-helyettesnek, a kormánypárt néhány nap elteltével teljesen kihátrált Novák mögül.

„Az államfő kegyelmi döntésének jogszerűségét senki nem vitatja, azt viszont muszáj megérteni, hogy mi volt ennek a morális alapja, ugyanis ez okozza ezt a rengeteg bírálatot, amelyeknek van alapja.”

- idézi az MTI Kocsist.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
photo_camera Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Németh Dániel/444

„Jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött, és érdemes is lenne erről egyszer beszélni, de az országgyűlési képviselőknek nem azzal kell foglalkozni, hogy mi volt a döntés alapja, hanem azzal, hogy ez többé ne forduljon elő” - mondta a közrádióban a fideszes frakcióvezető. Azontúl, hogy ismét elmondta, hogy valójában a baloldal segíti a pedofíliát, arról beszélt, hogy

„ennek a helyzetnek nem szabadott volna előállnia, függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás”.

Novák Katalin Orbán bejelentése után azt nyilatkozta, hogy „jó szívvel fogja aláírni” az alkotmánymódosítást - azt, aminek az a célja, hogy köztársasági elnökként a jövőben ne adhasson kegyelmezt hasonló eseben.

A köztársasági elnöknek mmár két tanácsadója, Lackfi János és Gundel Takács Gábor is lemondott a botrány miatt, egy harmadik tanácsadó, Tomán Szabina pedig azt üzente, hogy „nem lesz cinkos”.

A kegyelmi döntését a kormány részéről Varga Judit jegyezte ellen igazságügy-miniszterként, erről a kormánypárti kommunikációban nem esik szó.

Kiemelt videóink