A Novák Katalinnak tanácsokat adó Tomán Szabina azt üzeni, nem lesz cinkos

belföld
február 09., 08:50

„Sose vettem részt politikai kampányokban egyik oldalon sem. Ezért a mai tüntetésen sem veszek részt. Ehhez a jövőben is tartani fogom magam. Kérem az összes párt vezetőjét, tartsa ezt tiszteletben. #nemleszekcinkos” Ezt Facebook-oldalán írta a gyerekmolesztáló igazgató bűnsegédjének adott kegyelem és Novák Katalin személye körüli botránnyal kapcsolatban Tomán Szabina, aki egyik annak a 16 fős tanácsadói csapatnak, aki 2023-ban beállt Novák Katalin köztársasági elnök mögé.

Tomán azután szólalt meg, hogy a többi tanácsadó közül sokan először inkább úgy döntöttek, nem mondanak semmit, majd megszólalt, pontosabban szállított egy szórakoztató összeesküvéselméletet Skrabski Fruzsina, végül pedig Gundel Takács Gábor műsorvezető, majd később Lackfi János író is bejelentette, hogy kilépnek a tanácsadói testületből.

photo_camera Fotó: Tomán Szabina/Facebook

Hogy Tomán pontosan mit állít, az egyelőre nem derült ki, pedig két bejegyzést is szentelt az ügynek. Az elsőben leírta, hogy 2020. július 9-én „Szabó Patríciával és még sokakkal” tüntetett a Pesti Központi kerületi Bíróság épülete előtt a pedofíliát büntető törvény szigorításáért. „Mert úgy éreztem, hogy kétgyermekes édesanyaként nekem kötelességem ott lenni. Álláspontom a témával kapcsolatban azóta sem változott.”

Péntek reggel aztán egy újabb bejegyzésben próbálta részletezni, hogy ő nem lesz „cinkos”, bár az továbbra sem derül ki pontosan írásából, hogy kinek nem akar a cinkosa lenni, ahogy az sem derül ki, hogy Lackfihoz vagy Gundel Takácshoz hasonlóan ő is távozik-e.

Legújabb posztját azzal kezdi, hogy felidézi, Novák Katalin személyesen kérte fel őt, hogy csatlakozzon tanácsadói testületéhez. Mint Tomán írja, vannak „szívügyei”, például „a női vállalkozók vagy a női munkavállalók segítése, helyzetük jobbá tétele”, és ezzel kapcsolatban „kompetensnek” is érzi magát, azt írja, tanácsadóként is „ezekben a kérdésekben” nyilvánult meg, „mindenféle térítés nélkül”.

„A pedofília elítélése morális kötelesség. Ez számomra nem kérdés. Mindenféle szigorítás, mely arra irányul, hogy ezt a jogszabály szintjén is a legnagyobb bűnné tegyük, fontos. Aki ezen bűncselekmény elkövetőjét segíti, ugyanolyan bűnös. Kegyelem nem járhat” – írja Tomán, aki aztán azzal folytatja bejegyzését, hogy leírja, üzleti döntéseit „mindig kellő körültekintéssel” hozza meg, „a lehető legtöbb elérhető információ alapján”, és „ha ez a döntés egy adott személyt is érint”, azt felé személyesen jelzi.

Ezek után írja azt, hogy sosem vesz részt politikai kampányokban, majd teszi oda posztja végére a #nemleszekcinkos hashtaget.

Tomán Szabina volt férje egyébként a saját bevallása szerint nárcisztikus szociopata Árpa Attila, akivel 2016-ban váltak el. 2023-ban házasodott össze Szini Bélával. 1997-ben az Év Arca volt, utána modellkedett, 2015-ben indította el saját válllakozását: úgynevezett diétatámogató fehérjeporokat árul.

11:07 - Frissítés:

tomán Szabinához hasonlóan Novák egy másik tanácsadója, Czeizel Barbara – a Budapesti Korai Fejlesztési Központ intézményvezetője – is hasonló lebegtetésbe kezdett. A hvg kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy a köztársasági elnök kegyelemben részesítette K. Endrét, elmondta, hogy az ügyről alkotott véleményét, gondolatait és javaslatait is megosztotta a köztársasági elnökkel, mert „ez a tanácsadó szerepe. Különösen egy ilyen nagyon kritikus helyzetben, amikor igazán van súlya a véleménynek , felelőssége annak aki korábban elvállalta ezt a szerepet”.

A kérdésre, hogy tervezi-e a lemondását, nem válaszolt, válaszlevelét azzal zárta, hogy várja „az Elnök asszony indoklását, belátását, döntését”.