Török Gábor: Novák Katalin politikai karrierjének vége, ennél nagyobb megalázás nem érhet elnököt

belföld
február 09., 10:04

„Novák Katalin politikai karrierjének (ezalatt értve azt, hogy van-e politikai jövője) vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad” - írja a kegyelmi botrnyról posztjában Török Gábor. A politológus szerint Orbán alkotmánymódosítása után a köztársasági elnök teljesen megalázott helyzetbe került:

„Azt a tervezett alkotmánymódosítást üdvözli éppen, akarja "jó szívvel" aláírni, amely arról szól, hogy ne írhasson alá többet a mostanihoz hasonló kegyelmi döntéseket... Ha ezt átgondolja, világossá válik számára, hogy ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről.”

link Forrás

Török ugyanakkor kiemeli, hogy a bicskei pedofil igazgató bűntársának kegyelmi ügyének valóján két főszereplője van. Legalábbis közjogi értelemben, hiszen Novák döntését Varga Juditnak kellett igazszágügy-miniszterként ellenjegyeznie a kormány részéről. Török szerint ő is könnyen bukhat, elképzelhetőnek tartja, hogy végül mégsem Varga vezeti majd a Fidesz EP-listáját, noha azt már hónapokkal ezelőtt beígérték neki, és ő is európai feladatokkal indokolta a miniszteri lemondását.

„A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit politikai kára még nem látszik ennyire világosan, de nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben ő is roncsolódik. Ha a Fidesz nem akarja, hogy az ügy hónapokra napirenden maradjon, minden bizonnyal még hátrébb kell léptetniük: nem lenne meglepő, ha végül mégsem Varga Judit állna a párt EP-listájának élén.”

- írja Török.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A valódi főszereplő azonban „persze, mint szinte minden ügyben egy jó ideje” , a miniszterelnök - állapítja meg. „A végső politikai felelősség nyilván az övé, és a legnagyobb politikai kockázatot is neki kell vállalnia. Számára a legnagyobb tanulság talán az lehet, hogy még egy ennyire aszimmetrikus, domináns politikai helyzetben sem teljesen mindegy, hogy kik állnak a vártán. Jó dolog, ha egy politikus tud alkalmazkodni a modern mediatizált világ körülményeihez, de még jobb, ha minden tekintetben alkalmas a feladata betöltésére. Az elnökség látszólag nem bonyolult feladat, nincsenek nagy, nehéz döntések, így sokszor úgy tűnik, hogy a legfontosabb képesség a népszerű közösségi médiás képek elkészítése. Aztán jön egy ilyen ügy és kiderül: nagyon nem mindegy, hogy a politikus mennyire felkészült, hogyan képes megszervezni, felépíteni a csapatát, milyen érzéke van a közjogi és politikai megfontolásokhoz stb. Elképzelhetetlennek tartom, hogy Mádl Ferenc, Sólyom László vagy éppen Áder János átegedett volna egy ilyen kegyelmi kérvényt, hogy - bármi és bárki is állt az előterjesztés hátterében - ne szólalt volna meg a vészcsengő a hivatalban.”