Ukránbarát elnöke lett Finnországnak

külföld
február 11., 21:04

Alexander Stubb, a Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltje nyerte a finn elnökválasztás második fordulóját.

A volt miniszterelnök Stubb a szavazatok 51,7 százalékát kapta, a liberális zöldpárti Pekka Haavisto 48,3 százalékkal zárt a nem hivatalos eredmények szerint. A volt külügyminiszter Haavisto elismerte vereségét, és gratulált ellenfelének.

A civilben befektetési bankár Stubb köztársasági elnökként a kül- és biztonságpolitikáért felel majd, Finnországot képviseli a NATO ülésein, ő lesz a hadsereg főparancsnoka is.

Az 55 éves politikus szerint európaibb NATO-ra van szükség. Ez azért fontos, mert Donald Trump esetleges novemberi elnökválasztási győzelmével gyengülhet Amerika európai elkötelezettsége. Finnország a semlegességét feladva tavaly csatlakozott a NATO-hoz.

A jobboldali Stubbnak (balról) gratulál ellenfele, a zöld, liberális Haavisto
photo_camera A jobboldali Stubbnak (balról) gratulál ellenfele, a zöld, liberális Haavisto Fotó: VESA MOILANEN/AFP

Stubb szerint nem szabad határt szabni Ukrajna támogatásának. Azt akarja, hogy Finnország a NATO aktív tagja legyen, szeretné, ha területén NATO-csapatok állomásozzanak, tekintve, hogy 1340 kilométer közös határa van Oroszországgal. Azt is kész lenne megengedni, hogy nukleáris fegyvereket szállítsanak az országon keresztül, azt azonban nem, hogy az országba telepítsék ezeket.

(Via Reuters)