Több mint 3,2 milliárd forintot mosott tisztára a 70 fős bűnszervezet

bűnügy
február 12., 13:22

Vádat emeltek egy nemzetközi bűnözőket kiszolgáló, Magyarországon kiépített bűnszervezet irányítójával, valamint további közel 70 vádlottal szemben, akik összesen 3 milliárd 240 millió forint tisztára mosásához nyújtottak segítséget, írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

photo_camera Fotó: police.hu

A bűnszervezet irányítója, egy jelenleg 49 éves, több évtizede Magyarországon élő izraeli állampolgárságú férfi 2020 előtt kezdetben öt, majd további három férfi társát bevonva olyan szervezetet épített ki, ami külföldi bűnelkövetői köröknek lehetővé tette, hogy a bűncselekményeikből származó pénzt tisztára moshassák. Ehhez a bűnszervezet tagjai strómanok által alapított gazdasági társaságoknak nyittattak euró- és forintszámlákat, majd ezeket és a hozzájuk tartozó netbanki eléréseket adták oda ügyfeleiknek.

Egyes vádlottak az irányító férfinak beszámolási kötelezettséggel és anyagi felelősséggel tartoztak az általuk beszervezettek tevékenységéért. A bűnszervezet tagjai a bankszámlanyitásokhoz olyan SIM- kártyákat vásároltak, amik valós használói nem azonosíthatók, a strómanoknak ezekhez a kártyákhoz tartozó telefonszámokat kellett megadniuk a bankszámlanyitásnál.

Az ügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás, közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A szervezet tagjaival szemben fegyház-és börtönbüntetést indítványoznak, valamint kezdeményezték a nyomozás során lefoglalt vagyon, pénz, bankszámlák, járművek és ingatlanok elkobzását is. Az elkövetésben részt vett az irányító férfi két fia is, őket nemzetközi elfogatóparancs alapján keresi a rendőrség.