Nagy Márton hiába szólt, hogy nem jó ez így, az üzemanyagárak egyre feljebb kúsznak

gazdaság
február 14., 10:38

Pénteken tovább emelkedik az üzemanyagok ára a magyarországi benzinkutakon, közölte szerdán a nagykereskedelmi árváltozások alapján a Holtankoljak.hu. A benzin átlagos ára literenként 7, míg a dízelé 10 forinttal nő, ugyanannyival, amennyivel mától drágábbak lett az üzemanyagok.

Ez azt jelenti, hogy péntektől a benzin literenkénti átlagára 614 forint, míg a dízelé 661 forint lesz. Az újabb drágulással a benzin és a dízel ára is közelít a tavaly őszi csúcsokhoz: október elején a benzin egy literje 630, míg a dízelé 680 forintba került.

link Forrás

Valamint azt is, hogy idén másfél hónap alatt 7,7 százalékkal drágul a benzin, míg a dízel ára 11,5 százalékkal emelkedik. Csak február eddig eltelt két hetében majdnem harminc forinttal lett drágább a gázolaj, tizenhéttel a benzin, így utóbbi ára 2,8 százalékkal, míg a gázolajé 4,6 százalékkal emelkedik a péntektől érvényes új árakkal.

A fuvarozás, szállítmányozás miatt ez utóbbi az inkább aggasztó jelenség, az autópályadíjak jelentős áremelkedésével együtt a januárra jócskán lelassult infláció újabb felpörgéséhez vezethet (bár a KSH a több tízforintos januári drágulásból is kihozott egy 0,5 százalékos árcsökkenést).

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter legutóbb múlt szerdán tárgyalt a hazai ásványolaj-szövetség képviselőivel, köztük a Mol vezetőivel az üzemanyagárakról. Nagy akkor azt mondta, hogy a kormány szeretné, ha a hazai üzemanyagárak legalább a régiós középmezőnyben szerepelhetnének. A minisztérium közleménye szerint azt is mondta: „a benzinárak tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására, a gázolaj esetében azonban nem azonosítható ilyen lehetőség”.

A találkozó napján a literenkénti nagykereskedelmi benzinár 3 forinttal csökkent, a dízelé nem változott. Az azóta eltelt egy hétben benzin árának 14, a dízel árának 20 forintos emelését jelentették be.