Még ide sem értek az amerikai szenátorok, Szijjártó máris befenyítette őket

POLITIKA
február 16., 14:03

Az amerikai nagykövetség péntek reggel közölte, hogy február 18-án az Egyesült Államok szenátorainak kétpárti küldöttsége érkezik Magyarországra, hogy a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdésekről tárgyaljanak. Várhatóan a svéd NATO-csatlakozás akadályozása is szóba kerülhet.

Erre Szijjártó Péter külügyminiszter azzal reagált, hogy „nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozniuk a hazánkba látogató amerikai szenátoroknak, hiszen Magyarország szuverén ország, az Országgyűlés így nem különböző kongresszusi delegációk látogatása alapján hoz döntéseket”.

Azt mondta, a szenátorok meggyőződhetnek arról, hogy „milyen remek gazdasági együttműködés van a két ország között, megismerkedhetnek az ország szépségeivel, úgyhogy mint ahogy minden külföldi látogatót, amerikai kongresszusi képviselőket is örömmel fogadunk itt, Magyarországon.” És „ha esetleg azzal a céllal jönnének, hogy elmondják nekünk, hogy hogy lenne érdemes élni, meg milyen döntéseket lenne érdemes hozni, akkor ezt nem javaslom nekik, mert ez mindenképpen egy - ahogy szokták azt mondani - incomplete mission lenne, úgyhogy ez nem érdemes.

A magyar külügyminiszter nem tud arról, hogy az amerikai szenátorok a kormányzati szektorból bárkivel is találkoznának, hiszen ők kongresszusi képviselők, tehát nekik a parlamenti képviselők a partnereik.

Szijjártó szerint az országgyűlés is egy szuverén ország szuverén parlamentje, ekképpen pedig nem különböző kongresszusi delegációk látogatása alapján hoz döntéseket, főleg fontos kérdésekben. „Svédország NATO-tagságának ratifikációja kapcsán világos az álláspont, nagyon várjuk a svéd miniszterelnök látogatását itt, Magyarországon. Azt gondolom, hogyha el tudott menni Törökországba is a ratifikációs folyamat során, akkor meg tud látogatni minket is.” (MTI)

Kiemelt videóink