CNN: Tényleg izraeli erők lőtték az ENSZ segélyszállítóit

háború
február 21., 15:33

Az izraeli hadsereg adta le a lövést az ENSZ segélyszállítmányt szállító autójára február ötödikén - derül ki a CNN nyomozásából. Ez volt az az eset, amelyet követően az ENSZ úgy döntött, nem küld több konvojt Gáza északi részére.

photo_camera Fotó: United Nations Palestine

Az ENSZ becslései szerint háromszázezer ember él még az északi régióban szerencsétlen körülmények között. Számításaik szerint a gyermekek több mint tizenhat százaléka akut alultápláltsággal küzd, ami meghaladja a kritikusnak tekintett küszöbértéket.

Az élelmiszert szállító konvoj egyik kocsija épp az Izraeli Védelmi Erők (IDF) gázai bázisán állomásozott, amikor lövést kapott az oldalába. A találat következtében több szállítmány is megsemmisült.

A szállítmányok indításakor az ENSZ együttműködik az IDF-el, hogy biztosíthassák a segélymunkások biztonságát. Az együttműködést útközben is folytatják. „Csak ha az izraeli hadsereg zöld lámpát ad, akkor mozog az ENSZ szállítmány. Nem mozgunk együttműködés nélkül” – nyilatkozta Juliette Touma, az ENSZ Palesztin Menekülteket segélyező szervezetének kommunikációs igazgatója.

Izrael a Hamász október hetedikei, több mint ezer áldozattal járó terrortámadása után vágott vissza a Gázai-övezetben. Azóta a helyi Egészségügyi Minisztérium közlése szerint több mint 29 ezer ember vált az izraeli támadások áldozatául.

photo_camera Gázaváros állapotok Fotó: DAWOUD ABO ALKAS/Anadolu via AFP

A konvoj Gáza déli részén indult el az Al Rashid úton, amely a terület nyugati partja mentén húzódik. Ez a Gázába érkező szállítmányok legfőbb útvonala. A szállítóautók reggelente haladtak, hogy elkerüljék a kétségbeesett fosztogatókat.

A konvoj hajnali négykor ért a megbeszélt IDF-állásra, ahol nagyjából egy órán át várakoztak, amíg az egyik kocsit el nem találta egy lövés a tenger felől. A CNN által vizsgált szatellitfelvételek alapján két órával a támadás követően három azonosítható hadihajó volt a régióban - mindhárom az IDF hajója, amelyeket a háborúban az övezet nyugati oldalról való támadására használtak.

„Nagyon nehéz belátni, hogy ez hogyan lehetett jogos támadás” – mondta Janina Dill, az Oxfordi Egyetem etikával, jogi és fegyveres konfliktusokkal foglalkozó vezetője a CNN-nek. „Minimum a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésnek tűnik. Hogy aztán ez bűncselekménynek is minősül-e, az a szándékosság kérdésétől függ, amit a bíróságnak kell megállapítania.”