Hungarikum: sztrájkolni fognak az Operaház dolgozói március közepétől

KULTÚRA
február 23., 16:04

Sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói március 19-étől, az intézmény két szakszervezetének tagjai csak akkor veszik fel újra a munkát, ha vezetés megállapodott velük a béremelésről és a kollektív szerződésről, írja a Magyar Narancs. Tavaly júniusban álltak elő a követeléseikkel az érdekvédelmi szervezetek: 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kértek. A főigazgató ősszel támogatta a követeléseket, és levélben kért segítséget a kulturális és innovációs minisztertől. Ókovács Szilveszter ebben az aldis fizetéseket jelölte meg kívánatos célként.

„A kollégák azt kétségtelenül joggal vetik fel, hogy a legnagyobb aktivitást, nézőszámot, saját bevételt, előadást, produkciót felmutató, a legnagyobb nemzetközi beágyazottsággal bíró és a legnagyobb értékű ingatlanvagyont felelősen kezelő intézmény legalább a budapesti átlagkeresethez zárkózzon fel, foghassa be az ALDI és a LIDL bolti eladóinak bérét, és legalább a kulturális szférában kapja meg újra az őt, általa pedig az intézményt a közvélekedésben is megillető helyet.”

- írta.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Ókovács kérésére csattanós elutasítás volt a válasz, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár közölte a főigazgatóval, hogy ne is álmodjon pluszpénzről.

„A kialakult helyzetet a létszámgazdálkodás és bérstruktúra eddigi felelőseként, a Magyar Állami Operaház első számú vezetőjének kell kezelnie, azzal együtt, hogy a jelenlegi helyzetben egy ilyen feladat valóban komoly kihívást jelent minden vezető számára.”

-írta.