Nem csak bazmegelni tudnak a tiszaföldvári városvezetők

PÉNZ
február 27., 12:53
  • A tiszaföldvári önkormányzat az elmúlt egy évben három furcsa ingatlanbizniszt bonyolított le.
  • Több városvezető is az aggodalmának adott hangot az alacsony indulóár és az önkormányzati vagyon elherdálása miatt. Ennek ellenére elfogadták a pályázat kiírásáról szóló előterjesztéseket.
  • Nem volt tömeges érdeklődés az ingatlanok iránt, egyedül a helyi nagyvállalkozó - akit többen a "helyi Szíjj Lászlónak tartanak" - jelentkezett vevőként, aki a meghirdetett árat ajánlotta vételárként.
  • A szerződést gyorsan megkötötték a felek, az új tulajdonos azonban hamar kiszeretett a legértékesebb ingatlanból, kicsivel több mint fél évvel a megszerzése után tripla áron próbál megválni tőle.

A tiszaföldvári alpolgármester szombati kocsmai balhéja mellett más érdekességre is felhívták a figyelmet olvasóink, melynek főszereplője a helyi városvezetés (ennek tagja alpolgármesterként Cseuz Zsolt is).

A tavalyi évben az önkormányzat értékesített egy központi helyen lévő, 1890-ben épült ingatlant, melynek részleges helyi védelem alá helyezési eljárása volt folyamatban. A létesítmény több mint 1000 négyzetméter hasznos alapterületű, korábban itt működött a Hajnóczy József Gimnázium, majd miután a középiskola egy új épületbe költözött, 2020-ig annak kollégiumaként funkcionált. Azóta viszont üresen áll az épület. Az érdekesség a történetben, hogy néhány hónappal az értékesítést követően az új tulajdonos a vételár többszöröséért válna meg tőle.

Elsőként 2023 márciusában tárgyalta a képviselő-testület a pályázati felhívás kiírását, és az ülés jegyzőkönyve szerint az értékbecslő 50 millió forintra becsülte az ingatlan értékét, amit több képviselő is túl alacsonynak tartott. Szűk egy évvel korábban ugyanezt az épületet még 86 millió forintra becsülték, és többen is hihetetlennek tartották, hogy kevesebb mint egy év alatt 42 százalékkal csökkent az értéke.

Cseuz Zsolt a testületi ülés jegyzőkönyve szerint elismerte, hogy „ár, az 50 millió forint első hallásra talán valóban kevés, ebben mindenki egyetérthet. De ha mellérakjuk a város központjában lévő, majdnem új Takarékszövetkezet épületét, az az épület 70 millió forintért kelt el, úgy, hogy arra nem kell már költeni. A kollégium épületét egy hivatalos értékbecslő értékelte fel, azért lett ennyi az ár, mert rohamosan romlik az állaga”.

A képviselők egy része aggódott az önkormányzati vagyon esetleges elherdálása miatt is, illetve néhányan azt pártolták volna, ha a korábbi elképzeléseknek megfelelően turisztikai, esetleg szórakoztató központ lesz belőle, szem előtt tartva a közösségi célú hasznosítást. A jövőbeli hasznosításra vonatkozó információt már az előterjesztés felvezetésekor részletezte Cseuz Zsolt, akkor, amikor még csak a pályázati felhívás kiírását tárgyalta az önkormányzat. Ebből arra is lehetne következtetni, hogy valamilyen formában Cseuz már a pályázat megindítása előtt informálódott, felmérte az esetlegesen érdeklődők körét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.