Jász-Nagykun-Szolnok Megye öt kórházából négyben akadozik az ellátás

Egészségügy
február 28., 15:00

Kunetz Zsombor Facebook posztban ír arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok Megye példáján látszik, hogy mekkora baj van a magyar egészségügyben.

Mint írja a térségben öt kórház működik, de most már az intézmények mindegyike egységes irányítás alatt áll a megyei intézmény főigazgatója felelős a működésükért. A megye vezető intézményében, a Hetényi Géza Kórházban teljesen leállt:

  • az urológia (ez magával vonja az olyan baleseti sérültek ellátását is, ahol szükséges az urológus jelenléte, ezeket a betegeket tovább kell szállítani, akár életveszélyes állapotban is)
  • a Tüdőgyógyászat és légzésrehabilitáció.


Ezeken kívül a szülészet és nőgyógyászati fekvőbeteg ellátást a korábbi legmagasabb III-as progresszivitású szintről II-re csökkentették. De az elmúlt évben az osztály ügyeleti működése is akadozott. Ahogyan az arc-, állcsont sebészeti ellátás és a stroke- és neurológiai ellátás is akadozik az ügyleti időkben. Kunetz szerint ez utóbbi ellátás ideiglenes leállása a legveszélyesebb, hiszen ezen betegeket Budapestre, vagy Debrecenbe kell tovább küldeni, ami jelentős késlekedés jelent az ellátásukban, erősen befolyásolhatja a gyógyulásuk mértékét, vagy a túlélést.

Azonban a megye többi kórházában is nagyon rossz a helyzet. A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban teljesen leálltak a pszichiátriai szakrendelések, és gondozó, valamint - a gyermekneurológiai járóbeteg ellátás, és van olyan osztály, ahol egyetlen darab orvos van.

A Karcagi Kátai Gábor Kórházban teljesen leállt a transzfúziológiai ellátás, - a kardiológiai rehabilitáció és - az idegsebészeti járóbeteg , illetve - a bőr és nemi beteg ellátás, ez utóbbi március 24-ig. Ugyanitt akadozik a csecsemő- és gyermekgyógyászati ügyeleti ellátás és a szülészet- nőgyógyászati ellátás is.

A Mezőtúri Kórházban pedig leállt a bőr- és nemi beteg ellátás is, de akadozik a szülészet- nőgyógyászati ellátás.