Több millió állat pusztult el Mongóliában az extrém hideg miatt

külföld
március 04., 07:20

Mongóliában az állami vészhelyzeti bizottság február végén közölte, hogy már 2,9 millió állat pusztult el az országban a „dzud” miatt. Így nevezik Mongóliában azt az időjárási jelenséget, ami akkor következik be, ha a természetellenes meleg időszakot extrém hideg követi, vagyis hirtelen elolvad a hó, ami aztán a talaj felett egy áthatolhatatlan jégréteggé fagy. Ezt intenzív havazás és szél kíséri, ami miatt nem tudnak legelni az állatok, így gyakorlatilag az éhezés és kimerültség miatt pusztultak el.

photo_camera Fotó: BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR/AFP

Az ENSZ szerint a klímaváltozás növeli a „dzudok” gyakoriságát és intenzitását. Mongóliában az elmúlt évtizedben hatszor volt hasonlóan extrém időjárás, a 2022-23-as télen 4,4 millió állat pusztult el. Idén a nyári aszály miatt is rosszabb volt a helyzet, mert az állatok nem tudtak elegendő zsírt felhalmozni a kemény tél átvészeléséhez.

Az ENSZ szerint most Mongólia területének 70 százalékában „dzud” uralkodik. Ehhez képest 2023-ban ugyanebben az időszakban csak az ország 17 százaléka volt ilyen állapotban. A legtöbb állat a 2010-11-es télen pusztult el a „dzud” miatt: több mint 10 millió. Mongólia egyébként a világ egyik legritkábban lakott országa, a 3,3 millió fős lakosság körülbelül egyharmada nomád. (AFP/GlobalVoices)