Egy magát amerikai tábornoknak kiadó nő, egy nigériai férfi és egy 82 éves úr 1,5 milliót csalhatott ki egy 70 éves férfitől Budapesten

bűnügy
március 05., 13:26

A XI. Kerületi Rendőrkapitányság pénzmosás miatt nyomozott, mert a megalapozott gyanú szerint egy budapesti férfi a lánya kérésére azért nyitott bankszámlát, hogy oda bűncselekményekből származó pénzt utaljanak át, majd adjanak tovább. A számlára összesen több mint másfél millió forint érkezett.

A rendőrség szerint a csalás „klasszikusnak mondható”: 2021. január 13-án egy 70 éves magyar férfit az interneten keresett meg egy magát amerikai tábornoknak kiadó nő, aki azt állította, hogy afganisztáni missziója után Magyarországon szeretne letelepedni, és vagyontárgyai elszállításához kért segítséget. A tévedésbe ejtett férfitól a szállítási díjhoz először 480 ezer forintot, majd a vámügyintézéshez még további 1,2 millió forintot kért.

photo_camera Illusztráció: police.hu

A kicsalt összegeket egy magyarországi bankszámlára utaltatta, a pénzt a számlát nyitó M. László vette fel több részletben, majd a lánya, M. Ágnes átadta egy közvetítőnek. Az ügyletek után a bankszámlát a tulajdonos meg is szüntette.

Az újbudai nyomozók 2021-ben pénzmosás miatt gyanúsítottként hallgatták ki a 82 éves M. Lászlót és a 41 éves M. Ágnest. A vallomásuk szerint egyikük sem tudta, hogy a pénz bűncselekményből származik.

A XI. kerületi rendőrök azonosították, és 2022 novemberében pénzmosás miatt gyanúsítottként hallgatták ki a közvetítőként működő, 37 éves, Magyarországon élő, más bűncselekmény miatt már szabadságvesztését töltő nigériai férfit is.

A nyomozók vádemelést javasolnak az illetékes ügyészségnek. A csalás feltehetően külföldön élő elkövetőjét egyelőre nem sikerült azonosítani. (police.hu)