Az MNB továbbra is szeretné ellenőrzése alá vonni a Revolutot

PÉNZ
március 06., 09:32

„Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, itthon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank, ám továbbra sem kér magyarországi leánybanki engedélyt, s így nem is csatlakozik a hazai betétbiztosítási rendszerhez. A bank hazai ügyfelei, elszámolási vagy csalási jogvitáikat változatlanul külföldön, litvánul vagy angolul intézhetik. Minderre megoldást jelentene, ha a Revolut itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, az OBA betétgaranciájával végezné tevékenységét” – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Példaként felhozták Franciaországot, ahol a Revolut „már fizikailag elérhető bankfiókok telepítését tervezi, mivel ezek megjelenése hozzájárulhat az ügyfélbizalom növeléséhez”. Az MNB szerint Magyarországon is pontosan ugyanez volna a helyzet.

Az MNB problémásnak látja, hogy mivel a Revolut nem itthoni engedéllyel és tőkével, illetve nem az MNB által felügyelt leánybankként működik, vagyis kívül marad a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyőjén, „egy esetleges probléma esetén nem a hazai, hanem a litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a kb. 1 millió hazai Revolut ügyfél pénzéért”.

Egyébként ahogy a Forbes cikkében is írják, ha csődbe megy egy bank vagy egy Revoluthoz hasonló pénzügyi szolgáltató, mindegyik tagállam betétbiztosítási alapja köteles helytállni attól függetlenül, mennyi forrás van az alapban. Ha a kifizetendő összeg meghaladja az alap vagyonát, akkor több, azonnali forrásbevonási lehetősége is van: jegybanki hitellel vagy épp kötvénykibocsátással napokon belül elő lehet teremteni a pénzt.