Az orvosok jelentős része azt tervezi, hogy a következő években átmegy a magánellátásba dolgozni

Egészségügy
március 07., 05:48

Egyre nagyobb problémát okoz az orvoshiány az állami ellátásban. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint nem a hálapénz betiltása felelős a hosszú várólistákért - derült ki az RTL Híradó riportjából.

Álmos Péter, a MOK elnöke azt mondta, a jelenséget inkább az magyarázza, hogy a kórházak adóssága folyamatosan nő, miközben számos igazgatót leváltanak.

A MOK 5000 fős felmérése szerint az orvosok motiváltsága is csökkent. A válaszadók 80 százaléka azt mondta, hogy akkor sem tudna többet gyógyítani, ha magasabb fizetést kapna. A megkérdezettek fele szerint nem jut elég idő a betegekre, harmaduk pedig azt mondta, a következő három évben részben átmenne a magánszektorba dolgozni.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A MOK szerint már így is jelentős az orvoshiány. Álmos azt mondta, vannak olyan szakterületek, ahol extrém a hiány, máshol csak simán hiány van. Az nagyon ritka, hogy egy területen minden rendben van. Svéd Tamás, a MOK főtitkára pedig arról beszélt, hogy egy-egy orvos kiesése is leállíthatja az ellátást egy adott kórházban.

Álmos szerint a helyzet ennyi orvossal nem fenntartható, ezért központosításra lesz szükség. A MOK az alapellátás és a járóbeteg szakellátás megerősítését kéri a Belügyminisztériumtól.