Szép fizetést és jó nagy hatalmat kapnak Orbán tanácsadói

POLITIKA
március 07., 10:17

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, ami alapján már jobban el tudjuk képzelni, mit fog csinálni az a Stratégiai Tanácsadó Testület, amelynek fő célja, hogy „elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésén keresztül, különös tekintettel a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére”.

A kormányhatározat értelmében jó sok mindenre lesz rálátásuk:

  • a Testület áttekinti a kormányzás egyes területeit stratégiai szempontból;
  • megvizsgálja az állami és különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenállóképességét, és e tárgykörben javaslatokat fogalmaz meg;
  • tevékenysége során pedig meghallgathatja a tárgykörben felelős minisztereket, és a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek vezetőit, és kérhet háttéranyagokat is tőlük.

Mindezért cserébe államtitkári illetménnyel azonos mértékű tiszteletdíj jár nekik, és az ahhoz tartozó juttatások is.

A Testület elnöke a miniszterelnök politikai igazgatója (vagyis Orbán Balázs), rajta kívül még 5 tagja lesz, mindegyiküket maga a miniszterelnök kéri fel. Működésük szabályait saját maguk határozzák majd meg.

És bár a kormányhatározatban nincs leírva, kik lesznek a Testület tagjai, a kormány által március 4-én kiadott közlemény alapján Orbán Viktor a következőket kérte fel:

  • Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója,
  • Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács volt elnöke,
  • Kovács József nemzeti információs államtitkár,
  • Maróth Miklós, Orbán Viktor tanácsadója a tudománypolitika tárgykörét érintő kérdésekben,
  • Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár,
  • Stumpf István alkotmányjogász, egykori Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

Hogy mennyi lesz a tiszteletdíjuk, azt e pillanatban nem könnyű megmondani, ugyanis nem jogszabály, hanem a miniszterelnök állapítja meg a miniszteri és államtitkári fizetések mértékét, és a politikusi vagyonnyilatkozatokban sem kell pontos összeget, csak értékhatárokat megadni. Az is csak véletlenül derült ki, hogy a Belügyminisztérium államtitkárai tavaly 17,5 százalékos emelésben részesültek, így havi 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük, de hogy ez más minisztériumokban is így történt-e, arról már nem szólt a fáma.