A köztársasági elnök szerint hazafias, filoszemita ember volt a nemzetiszocialista cikket jegyző apja

belföld
március 08., 09:31

Nemtelen támadásnak tartja az édesapjával kapcsolatban elhangzott vádakat - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök a Mandinernek. Ez az első alkalom, hogy a frissen megválasztott köztársasági elnök reagál arra, hogy az apja neve alatt 1944-ben nemzetiszocialista, nyilasbarát cikk jelent meg. Sulyok azt állítja, elképzelhetetlennek tartja, hogy ő írta volna a cikkét, szerinte az apja

„egy szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita ember volt”.

„Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata” – írta Karsai László történész Sulyok Tamás hivatalba lépése előtt az újdonsült köztársasági elnök apjáról. Az előzmény, hogy Sulyok egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy az apját, Sulyok Lászlót 1946-ban a távollétében halálra ítélte a népbíróság. Szerinte emögött egy párttitkár bosszúja állt, amiért székesfehérvári válóperes ügyvédként még a háború előtt elvállalta a párttitkár volt feleségének az ügyét. Sulyok azt mondta, az apja csak úgy tudta elkerülni a kivégzést, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált.

Karsai szerint „Sulyok Tamás vagy rosszul tudja, vagy hazudik. Édesapját, Sulyok László székesfehérvári ügyvédet soha, senki, legkevésbé a népbíróság nem ítélte halálra”. A nemzetiszocialista, német- és nyilasbarát cikk a német megszállást ünnepelte, a feltüntetett szerző pedig Sulyok László, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt (MNSZP) Fejér megyei vezetője volt.

Sulyok Tamás a parlamentben 2024. február 26-án.
photo_camera Sulyok Tamás a parlamentben 2024. február 26-án. Fotó: Németh Dániel/444

Sulyok Tamás idáig nem reagált, most azonban a Mandinernek adott interjújában (ez csak jövő héten jön ki, egyelőre ezt a részletet hozták le belőle) beszélt az ügytől. „Az édesapámmal kapcsolatban elhangzott vádakat nemtelen támadásnak tartom. Méltatlan helyzet, ami – lévén a családomról van szó – komoly fájdalmat okoz. Azt tudom elmondani, hogy a rendszerváltást megelőzően mint a legtöbb magyar számára, úgy a mi családunkban is tabu volt a múlt. De létezett és a mai napig létezik egy családi legendárium, amely úgy őrizte meg az édesapámmal kapcsolatos történeteket, ahogyan ezt korábban nyilatkoztam.”

„A parlament engem, és nem a rendszerváltás előtt elhunyt édesapámat választotta meg köztársasági elnöknek.”