Eperjes Károly közpénzt kapott arra, hogy dokumentumfilmben járjon utána az élő istennek

MŰVÉSZET
március 08., 11:04

Ritka ígéretes produkciók kaptak támogatást ebben a körben a Nemzeti Filmintézettől, ahol az illetékes bizottság legutóbb dokumentumfilmek támogatásáról döntött.

A legbátrabb vállalkozás egyértelműen Eperjes Károlyé, ő ugyanis magát az élő istent akarja leleplezni egy hétrészes dokumentumfilm-sorozatban. Ez nem valami éretlen vicc, a Filmintézet maga fogalmaz úgy a szériáról, hogy az

"az ember és a Teremtő közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül az élő Istennek jár utána."Hogy ez nem igazán érthető?

Ez annak a fényében nem meglepő, hogy a filmnek már a címe is egyfajta titkos értelmű haikuszerűség:

Az Isten háza némán is beszél, út a mennyekbeA sorozat feltűnően alacsony, 35 milliós támogatása talán annak köszönhető, hogy a filmhez nem is kell más, mint Eperjes művész úr, az Úristen és egy mikrofon.

A Teremtőt mikrofonvégre kapó színművészhez hasonlóan ígéretes a Krausz Ferenc életét és munkásságát dramatizált formában bemutató egész estés dokumentumfilm, amit 152 millióért gyárthat le a Vajna utáni magyar film bárója, Lajos Tamás producer cége.

De hasonlóan várós alkotás Koltay Gábor filmje is Wittner Mária siralomházban töltött 200 napjáról, 60 millióból.

A három olimpiai aranyat nyerő pólóválogatottról szóló mozifilm nagy siker volt, az alkotók most 198,5 milliót kaptak arra, hogy A nemzet aranyai címmel tévésorozatot készítsenek a témában. A rendezők Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó.

Zsigmond Dezső 11,9 milliót kapott arra, hogy a korábbi, Élik az életüket című, Kárpátalján forgatott műve egyik szereplőjének későbbi életéről forgasson spinoffot.

Kapott pénzt utazós film is, a világjáró Cséke Zsolt 53,9 millióból forgathat a 18. századi jezsuita Éder Xavér Ferencrol, aki 20 évig volt hittérítő perui bennszülöttek között.

Arra is jutott 18,1 millió, hogy Réti László filmet rakhasson össze egy tavaly indult balatonfelvidéki akusztikus koncertsorozat, a Természetre hangolva idei koncertjeiről, illetve a helyszínek természeti szépségeiről..