Felmentették az újbudai rendőrgyilkost, börtön helyett kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság

belföld
március 08., 13:58

Felmentették a tavaly januári újbudai rendőrgyilkossággal megvádolt férfit az emberölés kísérletének vádja alól - írja a hvg.hu. Az ítélet ellen az ügyészség és Sz. Szilárd sem fellebbezett, így a férfinek börtön helyett kényszergyógykezelésre kell majd járnia. A bíróság szerint ugyanis a férfi már az eset előtt is pszichés betegséggel küzdött.

photo_camera Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A bíróság szerint Sz. Szilárd kevert paranoid személyiség, ami miatt nem ismerte fel, hogy cselekményének milyen következménye van. Kóros elmeállapota miatt így az is feltételezhető, hogy ha elengedik, akkor újra elköveti azt, amiért most bíróság elé került.

Sz. Szilárd még 2023. január 12-én 22 óra körül törte be egy XI. kerületi társasház egyik lakásán az ajtót azért, hogy a lakásba bemenjen. A helyszínre érkező rendőrök közül hárman a társasház folyosóján intézkedés alá vonták a 35 éves férfit, majd megkezdték a férfi bilincselését, aki ekkor hirtelen az intézkedő rendőrökre támadt, ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést. Ennek során a férfi egy 17 centi pengéjű késsel a rendőrökre támadt, és mindhármójukat megszúrta. A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést, míg a harmadik rendőrt szívtájékon érte az egyik szúrás, és az elszenvedett sérülés miatt életét vesztette.

Dobos László sértett, az egyik megkéselt rendőr az Sz. Sz. ellen több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2024. március 8-án.
photo_camera Dobos László sértett, az egyik megkéselt rendőr az Sz. Sz. ellen több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2024. március 8-án. Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A bíró mostani ítélete alapján azok a sérülések, amiket a rendőrökön találtak, emberölési kísérletre utalnak, nem pedig csupán sérülésokozási szándékra. Ezért ha Sz. Szilárd beszámítható lett volna azon a tavaly januári éjszakán, akkor büntethető lenne és most minden bizonnyal börtönbüntetést kapott volna. Azonban a bíróság szerint Sz. Szilárd kevert paranoid személyiség, ami miatt nem ismerte fel, hogy cselekményének milyen következménye van. A bíró emellett külön kiemelte, hogy Sz. Szilárd nem volt jogos védelmi helyzetben.

Sz. pénteki tárgyalásán arról beszélt, hogy teljesen hiteltelennek tartja az összes tanú vallomását, de az ügyészségbe is belekötött, akik szerinte nem végeztek tényfeltáró nyomozói munkát. „Ez nonszensz, ez hazugság, ez röhejes” – mondta szinte minden tanúvallomással és bizonyítékkal kapcsolatban. Szerinte a nyomozók őt egyszerűen elmebetegnek próbálták beállítani, a tanúk pedig rendőri nyomás alatt vallottak.

„Akaratom ellenére senkit nem akartam megölni. Senkinek nem kívánom azt a gyűlöletet, amit én ennek hatására átéltem”

– jelentette ki. Majd kicsit később hozzátette: „Én azt vitatom, hogy bűncselekményt követtem volna el”. Ezt arra alapozza, hogy ő veszélyben érezte a felette lakó hölgyet, csupán segíteni szeretett volna neki, ez pedig szerinte nem bűncselekmény.

Perbeszédében Sz. Szilárd ügyvédje amellett érvelt, hogy védence kóros elmeállapotú, betegsége már megvolt a gyilkosság előtt is. Paranoid téveszméi vannak, szorong, indulatos, gyanakszik. Szerinte a férfi nem volt tisztában azzal, hogy mit csinál azon a januári estén, amikor leszúrta a három rendőrt. Egyszerűen nem ismerte fel, hogy mivel jár, ha nemhogy rendőrre, de egyáltalán emberre támad felfegyverkezve.