A köztévé műsorvezetője Dante-idézettel bizonyította be, Orbán Viktor nem jut a pokolra

irodalom
március 10., 20:49

A kormány egyik leghúzósabb egy hónapja után a közmédia riportere jó hangulatúan társalgott a miniszterelnökkel a Karmelitában Sulyok Tamás beiktatása előtt, és ha maga Orbán Viktor ki nem mondja, hogy kegyelmi ügy, a téma talán elő sem kerül.

Orbán azt mondta, most egy „fölkavart helyzet volt”, Novák Katalin a kegyelmi ügy miatt távozott. Ennek a részleteibe a miniszterelnök most sem ment bele, a téma a közmédia riporterének fantáziáját sem indította be, de az mindenképpen előrelépés, hogy Orbán most kivételesen kimondta a bukott elnök nevét. „Szerintem most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, nyugodt, kiszámítható, ismert, és valahogy a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak” - mondta Orbán. Sulyok méltatásánál kiemelte azt is, hogy egy hívő, katolikus emberről beszélünk, aki „a sarkától a füléig minden sejtjével elkötelezetten, hívő lélekként fogja szolgálni a hazáját”.

A köztévé műsorvezetője csak támadásokként hivatkozott azokra a cikkekre, amikből kiderült, hogy Sulyok állításával ellentétben az apja nem a kommunizmus ártatlan áldozata volt, hanem olyan nácibarát ügyvéd, aki 1944-ben külön cikkben ünnepelte a német megszállást. Orbán minderre annyit mondott:

„Ez Magyarország, ez ilyen.”

Miután megbeszélték, miért lesz jó az új elnök, gyorsan át is tértek Orbán Viktor amerikai útjára, ahol nem hivatalban lévő tisztségviselőkkel tárgyalt, hanem a kampányoló Donald Trumpot látogatta meg. Orbán is elismerte, hogy ma az amerikai-magyar kapcsolatok kifejezetten rosszak, és azt mondta, az útjával ezt a kapcsolatot próbálta meg kijavítani.

Tehát azért mentem Amerikába, hogy az amerikai-magyar politikai barátságot helyreállítsuk. A mostani kormányzattal ez nem megy. Ennek megvan a maga oka, ez egy háborúpárti kormányzat.” Ezzel szemben Trumpot a béke elnökének tartja.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

De a meglehetősen kiszámítható miniszterelnöki interjúk nem is Orbán Viktor miatt érdekesek, inkább az tud meglepetést okozni, amikor a műsorvezetők az alákérdezések közben mégis megpróbálnak nagyot gurítani. Ezzel a kérdéssel Volf-Nagy Tündének ez most is sikerült:

„Dante azt írja, hogy a legforróbb hely a pokolban azoknak van lefoglalva, akik az erkölcsi válság idején megőrizték semlegességüket. Ön egyértelműen állást foglalt a konzervatív trumpi politika mellet. Vagyis olyan időket élünk, amikor ez szükséges?”

link Forrás

Ugyanakkor Orbán Viktort még ez a diabolikus felvezetés sem lepte meg, rávágta, hogy különleges helyzetben vagyunk, mert a Heritage Foundationnél Magyarországnak kitüntetett helyzete van. „Ma úgy tekintenek Amerikában Magyarországra, mint egy különleges helyre, egy hely, ami más, mint a többi. Úgy látják, hogy Európa ma egy nagy progresszív-liberális óceán, és abban van egy sziget, egyetlen sziget, az Magyarország, amelyik megpróbál másként élni, másként gondolkodni, másként viselkedni. Az ő nyelvükön: konzervatív politikát csinál.” A miniszterelnök szerint azért van nagy tekintélyünk az Egyesült Államokban, „mert megcsináltunk olyan dolgokat, amiket ők is szeretnének, csak nem megy.” Ezek közül a közbiztonságot és a migráció megállítását emelte ki, de hozzátette azt is, hogy Magyarország a családi értékek mellett áll ki, miközben Nyugat-Európában mindenki „az LMBTQ-s bolondságokról beszél”.