Példátlan erőszakhullám után lemondott Haiti miniszterelnöke

külföld
március 12., 12:47

Lemondott Ariel Henry, Haiti miniszterelnöke. Henry Haiti regionális vezetőivel folytatott találkozója után jelentette be a lemondását – írja a BBC. A miniszterelnök nincs is hazájában, ez a találkozó is Jamaicában volt, azt megelőzően pedig Puerto Ricóban töltötte a napokat a kormányfő.

Azért rekedt külföldön, mert Haitit épp káoszba borítják a bűnöző csoportok. Egy hete például felfegyverzett helyi bűnbandák átvették az ellenőrzést a Haiti nemzetközi repülőtér felett, és azóta is elszaporodtak az erőszakos esetek. A bandák ellepték a főváros, Port-au-Prince utcáit, és megtámadták az egyik börtönt, hogy több ezer rabnak segítsenek megszökni.

Életkép Port-au-Prince-ből
photo_camera Életkép Port-au-Prince-ből Fotó: RICHARD PIERRIN/AFP

Henry 2021 júliusa óta vezette az országot, azóta, hogy Jovenel Moïse korábbi elnököt meggyilkolták. Választás nélkül, elvileg ideiglenesen vette át a hatalmat, de többször elhalasztotta a választásokat, mondván, hogy előbb a biztonságot kell helyreállítani.

A fővárosban, Port-au-Prince-ben és a környező régióban egy hónapja rendkívüli állapot van érvényben, a kijárási tilalmat pedig meghosszabbították. Henry lemondását már napok óta várták. A karibi országokat tömörítő Caricom-csoport világossá tette álláspontját, miszerint Henryt a haiti stabilitás akadályozójának tekintik, és hogy le kell mondania, hogy megkezdődhessen az átmeneti tanács létrehozása.

„Szeretném megköszönni a haiti népnek a lehetőséget, amelyet kaptam. Arra kérek minden haiti lakost, hogy maradjanak nyugodtak, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a béke és a stabilitás a lehető leggyorsabban visszatérjen” – mondta leköszönő beszédében az eddigi miniszterelnök.

Ariel Henry 2021-ben.
photo_camera Ariel Henry 2021-ben. Fotó: VALERIE BAERISWYL/AFP

A következő választásokig – ismét átmenetileg – felállítanak egy tanácsot, ami átveszi Haiti irányítását. Az utcákat uraló bandák most azt követelik, hogy a hatalom megosztásáról szóló bármilyen új megállapodásnak ők is részesei legyenek. Az is várható, hogy amerikai forrásból egy ENSZ által támogatott, 1000 fős biztonsági erő érkezik majd a karibi országba, hogy megpróbálja helyreállítani a rendet.