Eldőlt, amit eddig is sejthettünk: Biden és Trump lesznek az elnökjelöltek

külföld
március 13., 05:15

Joe Biden és Donald Trump is megnyerte az előválasztásokat kedden Georgiában, Mississippiben és Washington államban, vagyis véglegessé vált, hogy 2020 után 2024-ben is ők ketten lesznek a demokraták és republikánusok elnökjelöltjei.

Szintén kedden tartottak előválasztást a hawaii republikánusok, míg a demokraták külföldön, a tengerentúlon élő amerikaiak számára szerveztek előválasztást. Biden az előrejelzések szerint a kedden korábban megtartott demokrata előválasztás győztese az Egyesült Államok Északi-Mariana-szigeteki területén is.

Biden az X közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében ünnepelte, hogy ő pártja esélyes jelöltje, és egy új kampányvideóban „a választás idejének” nevezte ezt az időszakot, írja a CNN. „Készen álltok? Készen álltok a demokrácia megvédésére? Készen álltok megvédeni a szabadságunkat? Készen álltok arra, hogy megnyerjük ezt a választást?” – írta posztjában az elnök.

Trump kampánystábja még kedden, nem sokkal azután, hogy a volt elnök megszerezte a jelöltséget, egy videót tett közzé az X-en a volt elnökről. „Ez a győzelem nagyszerű napja volt. A múlt hét, a szuperkedd nagyon különleges volt, de most vissza kell térnünk a munkához, mert az ország történetének legrosszabb elnöke van. A neve Joe Biden, akit néha csaló Joe Bidenként emlegetnek, és le kell győzni” – mondja Trump a videóban.

A CNN szerint a két elnökjelölt „régóta várt, de aligha áhított visszavágója” nagyjából a 2020-as kampányt fogja tükrözni, bár Trump ezúttal 91 bűncselekmény vádjával indul, olyanokkal, hogy a 2020-as választási vereségének megdöntésére szövetkezett, hogy vezető szerepet játszott a 2021. január 6-i, az amerikai Capitoliumban történt lázadásban, hogy illegálisan vitt el titkos dokumentumokat a Fehér Házból, valamint a vádpontok között szerepel az is, hogy eltussolta a 2016-os választások előtt, hogy egy pornófilmesnek fizetett titoktartási pénzt.