A legbefolyásosabb amerikai zsidó politikus szerint Netanjahunak távoznia kellene

külföld
március 14., 18:35

Keményen kritizálta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata képviselőcsoportjának vezetője.

Schumer a legmagasabb pozíciót betöltő zsidó politikus az Egyesült Államokban. A Hamász október 7-ei támadása óta ez volt a második alkalom, hogy megszólalt a témában.

Kongresszusi beszédében azt mondta, hogy Netanjahu a politikai túlélését már előrébb helyezi országa érdekeinél. Szerinte az izraeli miniszterelnök – a Hamász, a szélsőjobboldali izraeliek és Mahmoud Abbasz palesztin vezető mellett – az egyik akadálya, hogy még nincsen béke a Közel-Keleten.

Schumer szerint a konfliktust csak az önálló, demilitarizált palesztin állam létrehozásával lehetne megnyugtató módon rendezni. Ezt azonban Netanjahu határozottan elutasítja.

Chuck Schumer
photo_camera Chuck Schumer Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Schumer szerint Netanjahu veszélyezteti Izrael jövőjét, ezért távoznia kellene. A politikai helyzetet új választások kiírásával lehetne rendezni, ahol a többség a változásra szavazhatna.

A beszédre azonnal reagált Isaac Herzog izraeli elnök, aki azt írta, nem segíti Izrael ügyét, ha szövetségesének politikusai kommentálják a belügyeit.

(via The New York Times)