Itt a legújabb nemzeti konzultáció: 13 kérdés zöld- és atomenergiáról

belföld
március 14., 10:16

Online energetikai konzultációt indított a kormány, az akár teljesen kamu adatokkal is kitölthető kérdőíven – a regisztráció után semmilyen visszaigazoló emailt vagy sms-t nem küldenek – összesen 13 kérdést tesznek fel. Elvileg a zöld energiáról szól a kérdőív, de belecsempészik ebbe a „biztonságos és karbonsemleges” atomenergiát is.

A kérdéseket és főleg a hozzájuk kapcsolódó magyarázatokat úgy fogalmazták meg, hogy a válaszadókat a kétféle válaszlehetőségből („Inkább egyetértek” vagy „Inkább nem értek egyet”) az egyetértő felé tereljék. A már említett atomenergiás kérdés és magyarázat például így szól:

Kérdés: Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa a biztonságos és karbonsemleges atomenergia részarányának növelését?
Magyarázat: Magyarország biztonságos áramellátásában fontos szerepe van az atomenergiának, mivel az év 365 napján, a nap 24 órájában az atomerőművek olcsó és klímabarát energiát tudnak termelni. Ez jelentősen hozzájárul klímapolitikai céljaink és a hazánk által is vállalt karbonsemlegesség és energiafüggetlenség eléréséhez, tekintettel arra, hogy az atomenergia nem bocsát ki szén-dioxidot, így ez is társuló zöldenergia.

A konzultáció néven nem nevezi, de behozza a kérdések közzé az akkugyárakat is, jegyzi meg a Hvg.hu. Az egyik kérdés és magyarázat ugyanis így szól:

Kérdés: Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország részt vegyen az elektromosjármű-gyártásban és az ahhoz kapcsolódó iparágak és területek fejlesztésében?
Magyarázat: Magyarországon ma az autóipar közvetlenül és közvetve 500 ezer embernek ad munkát. Az ő munkahelyeiket csak akkor tudjuk megvédeni, ha Magyarország részt vesz a világban zajló, az autóipart jelentősen érintő új technológiai versenyben. Ha nem alkalmazzuk az új technológiát, akkor a következő évtizedeket meghatározó fejlesztések nem Magyarországon fognak megvalósulni, ezzel elveszítjük versenyelőnyünket és gazdasági teljesítőképességünket, illetve munkahelyek ezreit.

Nemzeti konzultáció – ha csak online és tematikus is – persze nem lenne nemzeti konzultáció egyik kis brüsszelezés nélkül. Az egyik kérdés ugyanis így szól: „Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Brüsszelnek változtatni kell elhibázott klímapolitikáján, amelynek árát ráadásul a lakossággal fizettetnék meg a nagyvállalatok helyett, amelyek a legnagyobb hasznot húzzák a szén-dioxid-kibocsátásból?”

A magyarázatban persze megemlíthetnék, hogy ha egy nagyvállalatot adóztatnak – „fizettetik meg az árát” vele bárminek is –, akkor az úgyis átterheli a terheit a lakosságra, lásd például a Ryanair esete a légitársaságokra kivetett különadóval. Ilyesmire azonban nem vesztegetik a szót.