Szeptembertől ingyen kaphatnak jogosítványt a középiskolások

belföld
március 14., 08:16

Szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak. Ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is – posztolta ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter csütörtök reggel.

A miniszter ezzel kapcsolatos további részleteket nem közölt, így azt egyelőre nem tudni, hogy például hány gyakorlati órát fizet az állam, egységdíjat fizet-e, minden autósiskolának fizetnek-e, vagy ha nem, akkor kiket vonnak be a programba, vagy lesz-e például egy központosított Nemzeti Jogsisuli. Azt sem tudni, hogy a középiskolások hány éves kortól hány éves korig és hogyan jelentkezhetnek az ingyenes jogosítványra, illetve hogy az csak személyautóra, vagy más járműre is igényelhető-e.

Az ingyenes jogosítvány ötlete nem most jön elő először, de ez az első konkrét bejelentés róla. Tavaly augusztusban nyújtották be azt a salátatörvényt, amelynek egyik passzusa már arról szólt, hogy gyakorlatilag teljesen ingyenessé tennék a jogsi megszerzését. Abban a tervezetben az állt, hogy az állami szakképző intézményekben és középiskolákban tanulókra az vonatkozna: „az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását”, vagyis az akkori terv szerint csak a néhány ezer forintos vizsgadíjat kellett volna a diákoknak megfizetni – leszámítva a gyakorlati órák (a vezetés) kötelező óraszámon túli részét.