Ingyenessé teheti a jogosítvány megszerezését a kormány a középiskolásoknak és a szakképzésben tanulóknak

belföld
2023 augusztus 08., 11:46

A jelenleginél sokkal bőkezűbben támogatná a fiatalok jogosítványszerzését a kormány honlapjára felkerült, társadalmi vitára bocsátott salátatörvény-javaslat, amivel gyakorlatilag teljesen ingyenessé tennék a jogsiszerzést, írja a hvg.hu.

photo_camera Fotó: Pénzjegynyomda/MTI/MTVA

Ezzel, az állami szakképző intézményekben tanulókra és a középiskolákban tanulókra egyaránt vonatkozó ponttal egészítené ki a kormány a szakképzési és a köznevelési törvényt: „az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását”.

A jogszabály szövege alapján az állami támogatás érintené a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást („a közlekedési alapismeretek” elsajátítását) és „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek” megszerzését is, írja a lap.Ez azt jelenti, hogy a pár ezer forintos vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné, az esetleges vizsga előtti plusz órákat azonban nem.A lap emlékeztetett, hogy eddig a 20 év alattiak „B” kategóriás jogosítványszerzéséhez csak minimális összeggel járult hozzá az állam, a bemutatott számlák alapján csak a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjára lehetett legfeljebb 25 ezer forintot visszaigényelni. Ez nem igazán nagy segítség, a gyakorlati órák sokkal többe kerülnek.

Ha a hvg.hu értelmezése helyes, akkor a 2023-as költségvetésben a KRESZ-támogatásra elkülönített egymilliárd forint mintegy 10-12-szeresét kellene biztosítani e célra, nem is számolva a jelentős többlettámogatás hírére jelentkező fokozott igényekkel.