Karácsony: Ezek Putyinnak is kegyelmet adnának

március 15., 17:20

Julija Navalnaja: Ahogy Putyin sem egyenlő Oroszországgal, úgy Magyarország sem Orbánnal

„Alekszej egyszerű dolgokért harcolt, a demokráciáért, a sajtószabadságért, a jogért, hogy normális európai országban éljünk” – mondta videóüzenetében Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye. „Biztos vagyok benne, hogy ezek a dolgok közel állnak hozzátok mind, akik itt ma összegyűltetek. A férjem egy rendkívül erős és nagy hatású ember volt. Emberek milliói álltak mögötte, Putyin nem tudott volna egyedül megbirkózni vele.”

Navalnaja szerint Putyin elnöksége alatt Oroszország a szabadságjogok felszámolásának útjára lépett. „Apránként, lépésről lépésre, mindig valamilyen ürüggyel megfosztották az oroszokat a gyülekezési szabadságtól, a szólásszabadságtól, a tisztességes választásokhoz és a független médiához való jogtól. Ez vezette hazámat az erőszakhoz, a törvénytelenséghez és a háborúhoz”.

Azt mondta, hasonló dolgok történnek ma Európában, mint Oroszországban. Navalnaja boldog és büszke, hogy a tüntetők ez ellen harcolnak. „Putyin nem Oroszország és Oroszország nem Putyin” – mondta Navalnaja, aki szerint több tízmillióan akarnak demokratikus és szabad Oroszországban élni. Navalnaja szerint ehhez hasonlóan Magyarország nem Orbán, ezt bizonyítják be a most tüntetők is. „Legyetek bátrak” – üzente Navalnaja! A rövid videó után megint a Kacaj zenélt.