Karácsony: Ezek Putyinnak is kegyelmet adnának

március 15., 16:59

Ádám Zoltán modellváltásról, megtört gerincű tanárokról

Ádám szerint úgy jutottunk idáig, hogy a kormány kétharmaddal szisztematikusan leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét. Elmondása szerint a hatalom birtokosai privatizálták a magyar államot, nem csak anyagilag, de kulturálisan és lelkileg is. Szerinte elhitették, hogy bármit megtehetnek, amit fontos nekik, és hogy minden erőforrást a saját hasznukra használhatnak fel.

Ádám azt mondja, közelről ismeri ennek a logikának a működését, mivel ez működött szerinte a 2019-ben megkezdett Corvinusos modellváltás környékén is. A kormány a MOL és a WizzAir tulajdonosának adta az egyetemet, amelyen belül így a lojalitás vált a fő szervezőerőjévé. Szerinte ennek az egyetemi modellnek nem a versenyképesség növelése volt a célja. Azt szerinte ugyanis nehéz lett volna megtört gerincű tanárok munkájára alapozva elérni. A cél szerinte többek között inkább az volt, hogy Hernádi Zsolt gazdasági hasznot húzhasson új pozíciójából.

„Az egyetem a vizsgacsalás és az érdemtelen akadémiai előremenetel szimbóluma lett,ez Ádám számára nagy csalódás. „Úgy történt, ahogy szokott, elhallgattatták a kritikus hangot, így élünk 14 éve. Mit tehetünk ez ellen? Hogy kimondjuk az igazságot, ennél nincs veszélyesebb a rendszer számára (...) Tudjuk, hogy a rendszer nem méltó a tiszteletünkre, de még nem tudjuk, kik léphetnek a helyükre”.