Egy körözés alatt álló szlovák neonáci műsorában szerepelt Fico belügyminisztere

külföld
március 20., 19:04

A Londonban élő, Szlovákiában körözés alatt álló, Danny Kollárként is ismert Daniel Bombic Youtube-adásában szerepelt a Fico-kormány belügyminisztere, Matúš Šutaj Eštok, írják szlovák lapok. A Slovak Spectator a Bellingcat oknyomozó csoportra hivatkozva arról ír, hogy Bombic antiszemita szólamokat terjeszt, neonáci popzenekarokkal lép fel, valamint oroszbarát dezinformációt népszerűsít.

Szlovákiában a koronavírus-világjárvány idején vált hírhedtté, amikor vírus- és oltásellenes összeesküvés-elméleteket terjesztett. A Parameter.sk cikke szerint arra használta a közösségi hálót, hogy megfélemlítse a közegészségügyi szakembereket, a súlyos Covid-fertőzötteket kezelő orvosokat, valamint azokat a rendőröket, akik az egészségügyi intézkedések betartására felügyeltek. Különösen kirívó volt az a 2021-es eset, amikor nyilvánosságra hozta több rendőr nevét, valamint egyikük személyes címét azért, mert egy élelmiszerüzletben felléptek egy agresszív csoport ellen. A DennikN arról ír, hogy több esetben hergelte „az internetes csőcseléket” ilyen, a társadalmat erősen megosztó esetben. Bombic ellen a szlovák hatóságok három nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, a Londonban élő férfinek a bírósági ítélet meghozataláig elektromos nyomkövetőt kell viselnie.

Szóval az ő vendége volt a szlovák belügyminiszter, akinek a műsorban szereplésére egy Jaroslav Spišiak nevű ellenzéki képviselő hívta fel a figyelmet azzal a kommentárral, hogy „azt hittem, hogy már mindent láttam, de az, hogy a belügyminiszter egy nemzetközileg körözött szélsőségessel beszélget, az első alkalom”. Azt is írta, hogy „Šutaj Eštok Szlovákia történetének legalkalmatlanabb belügyminisztere, a kamerába vigyorogva mutattatja be magát egy nemzetközileg körözött személlyel”.

A belügyminiszter az ügyre úgy reagált, hogy ő csak részt vett egy online műsorban, amiben Bombic volt „az egyik jelenlévő”, aki csupán két kérdést tett fel neki. Šutaj Eštok azt is mondta: „nem tesz különbséget az emberek között, és úgy gondolja, hogy az ártatlanság védelme mindenkit megillet”.