Tízéves az Eleven Emlékmű, szombaton újra várnak mindenkit, aki kiállna a „történelemhamisító hivatalos emlékezetpolitika” ellenében

POLITIKA
március 22., 09:25

Március 23-án, szombat délután ismét flashmobot szerveznek az Eleven Emlékmű közösség tagjai a budapesti Szabadság téren.

Mint a meghívó közlemény fogalmaz, tíz éve véletlenül került nyilvánosságra az a titkolt terv, hogy az Orbán kormány Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára a Szabadság-téren emlékművet állítson fel. „A Hitlerrel kollaboráló Horthy-Magyarország egészét áldozatként beállító döntés, amely a magyar Holokauszt áldozatai iránti össznemzeti felelősséget a németekre hárította, a választási kampány finisében az erősödő hazai szélsőjobb szavazóira kacsintgatva született, spontán felháborodást váltott ki nagyon sok jóérzésű emberből. Bár Orbán emiatt felfüggesztette a tervet és a választások utánra vitát ígért a tervről, már kétharmados győzelme másnapján a elrendelte az építkezést.”

De akkor már egy ellen-emlékmű várta az építkezés kezdetét: 2014. március 23-án több százan egy flashmob keretében vittek oda személyes emléktárgyakat, köveket, mécseseket. A szobrot ennek ellenére rendőri támogatással felállították, az avatása azóta sem történt meg. „A kormány immár tíz éve gyáván hallgat és tűrni kénytelen, hogy az Eleven Emlékmű mára a civil kurázsi szimbólumává, és - a Duna-parti cipők mellett - nemzetközi turista-érdeklődés célpontjává vált.” – írják erről a szervezők.

Az elmúlt 10 évben aztán „állami akarattá formálódott a szélső-jobb populizmus vezérelvű, nacionalista és homofób szelleme”, ezért az Eleven Emlékmű közössége szombatra, március 23-án ismét összejön. Délután háromtól ismét várnak mindenkit, aki kövekkel, mécsesekkel és tárgyakkal szeretne emlékezni, és kiállni a „történelemhamisító hivatalos emlékezetpolitika ellenében”.

A közlemény szerint az egy órásra tervezett demonstráción beszédet mond Ungváry Rudolf, felolvassa Szívlapát c. versét Parti Nagy Lajos és odatolják Böröcz András szobrászművész Zajkeltő vagonját. Mellettük zenész meglepetésvendégek is fellépnek.