Tízéves az Eleven Emlékmű, szombaton újra várnak mindenkit, aki kiállna a „történelemhamisító hivatalos emlékezetpolitika” ellenében

POLITIKA
március 22., 09:25

Március 23-án, szombat délután ismét flashmobot szerveznek az Eleven Emlékmű közösség tagjai a budapesti Szabadság téren.

Mint a meghívó közlemény fogalmaz, tíz éve véletlenül került nyilvánosságra az a titkolt terv, hogy az Orbán kormány Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára a Szabadság-téren emlékművet állítson fel. „A Hitlerrel kollaboráló Horthy-Magyarország egészét áldozatként beállító döntés, amely a magyar Holokauszt áldozatai iránti össznemzeti felelősséget a németekre hárította, a választási kampány finisében az erősödő hazai szélsőjobb szavazóira kacsintgatva született, spontán felháborodást váltott ki nagyon sok jóérzésű emberből. Bár Orbán emiatt felfüggesztette a tervet és a választások utánra vitát ígért a tervről, már kétharmados győzelme másnapján a elrendelte az építkezést.”

De akkor már egy ellen-emlékmű várta az építkezés kezdetét: 2014. március 23-án több százan egy flashmob keretében vittek oda személyes emléktárgyakat, köveket, mécseseket. A szobrot ennek ellenére rendőri támogatással felállították, az avatása azóta sem történt meg. „A kormány immár tíz éve gyáván hallgat és tűrni kénytelen, hogy az Eleven Emlékmű mára a civil kurázsi szimbólumává, és - a Duna-parti cipők mellett - nemzetközi turista-érdeklődés célpontjává vált.” – írják erről a szervezők.

Az elmúlt 10 évben aztán „állami akarattá formálódott a szélső-jobb populizmus vezérelvű, nacionalista és homofób szelleme”, ezért az Eleven Emlékmű közössége szombatra, március 23-án ismét összejön. Délután háromtól ismét várnak mindenkit, aki kövekkel, mécsesekkel és tárgyakkal szeretne emlékezni, és kiállni a „történelemhamisító hivatalos emlékezetpolitika ellenében”.

A közlemény szerint az egy órásra tervezett demonstráción beszédet mond Ungváry Rudolf, felolvassa Szívlapát c. versét Parti Nagy Lajos és odatolják Böröcz András szobrászművész Zajkeltő vagonját. Mellettük zenész meglepetésvendégek is fellépnek.

Kiemelt videóink