Max Verstappen 43 futam után esett ki, Carlos Sainz nyerte az Ausztrál Nagydíjat

sport
március 24., 06:19

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, amit a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája egy fékhiba miatt feladott.

photo_camera Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A 29 éves Sainznak ez a harmadik futamgyőzelme, és az első Ausztráliában, ahol eddig még dobogóra sem állt. Szuper hétvégéje volt a Ferrarinak, másodikként ugyanis Sainz csapattársa, a monacói Charles Leclerc zárt, míg a harmadik helyen Lando Norris, a McLaren brit pilótája végzett.

Verstappen sorozatban kilenc futamgyőzelem és 43 pontszerző helyezés után esett ki egy versenyről, legutóbb, 2022-ben éppen pont az Ausztrál Nagydíjon történt ilyen.A rajt tiszta volt, Verstappen simán az élen maradt, de a második körben megelőzte őt Sainz. Pillanatokkal később kiderült az is, hogy a Verstappen autójának jobb hátsó fékjével probléma van, a holland a negyedik körben ki is állt.

link Forrás

Ezután a két Ferrari és a két McLaren csatázott a futamgyőzelemért: Sainz remekül tartotta a vezető pozíciót, ami az első kerékcserék után is az övé maradt, a másik Ferrarival Leclerc zárkózott fel a második helyre, őt a helyiek kedvence, Oscar Piastri követte, akit csapattársa, Norris szorongatott.

Féltávnál a McLaren helycserével próbálkozott, Piastri átadta a harmadik pozíciót Norrisnak, aki igyekezett megtámadni Leclerc-t a második helyért, miközben Sainz nagyon magabiztosan építette az előnyét az élen. A Ferrari a 35. körben kerékcserére hívta Leclerc-t.

photo_camera Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A monacói új gumikkal a negyedik helyen állt vissza a mezőnybe, de hamarosan újra második volt, miután a két McLaren is friss abroncsokat kapott a boxban. Sainz is kiállt az élről, körülbelül öt másodperces előnnyel tért vissza a pályára, és magabiztosan megnyerte a futamot.

Az utolsó körben George Russell ütközött a falnak, a nagy erejű becsapódás miatt a Mercedes az oldalára borult, de a brit versenyzőnek nem esett baja. A eset miatt a verseny virtuális biztonsági autós szakasz alatt ért véget. A vb két hét múlva Szuzukában, a Japán Nagydíjjal folytatódik. (via MTI)