Vadászgépeket adhat el Japán, tovább enyhül a 75 éve tartó pacifista politika

külföld
március 26., 06:50

A japán kabinet jóváhagyta az Egyesült Királysággal és Olaszországgal közösen fejlesztett új vadászrepülőgépek exportját, ami egy újabb elmozdulást jelent a pacifista politikától. Enyhítették a fegyverexport szabályait, hogy lehetővé tegyék repülőgépek értékesítését olyan országokba, amelyekkel Japán védelmi egyezményt kötött, és ahol nincs folyamatos konfliktus. Ugyanakkor minden egyes vadászgép-eladásához a kabinet jóváhagyása szükséges majd – számolt be erről a BBC.

Még 2022 decemberben vett részt Japán az Egyesült Királysággal és Olaszországgal közösen a Tempest nevű együttműködésben, melynek célja olyan új vadászgépek kifejlesztése volt, ahol a mesterséges intelligencia segíti a pilótákat. A gépek bevetése 2035-re várható. Egyébként ez volt Tokió első olyan védelmi felszerelés-fejlesztési partnersége, melyet nem az Egyesült Államokkal kötött.

Japán 75 tartó pacifizmusát kell egyensúlyban tartania a fegyverkezéssel, mivel újabb és újabb fenyegetések érik. A második világháború után az Egyesült Államok által megszállt Japán alkotmányba foglalta, hogy az ország lemond a háborúról és az erőszak alkalmazásáról a nemzetközi viták során. Az alkotmány hivatalosan nem ismeri el a hadsereget sem, azt önvédelmi képességekre korlátozza. Fegyverexport-tilalom is érvényben van az országban, ezt először 2014-ben enyhítette Shinzo Abe akkori miniszterelnök. Legutóbb 2023 decemberében enyhített Japán a szabályokon, amivel lehetővé tették, hogy a külföldi engedélyek alapján gyártott halálos fegyvereket eladhatják annak az országnak, ahonnan az engedély származik. Ez tette lehetővé Japán Patriot légvédelmi rakétákat küldjön az Egyesült Államokba. A Patriot rakéták az USA által Ukrajnába szállított legfejlettebb fegyverek közé tartoznak.