Leszedte egy könyvéről az emberbőrkötést a Harvard

külföld
március 29., 19:33

A Harvard könyvtára etikai megfontolásokból eltávolította az emberi bőrt Arsène Houssaye Des destinées de l'âme (A lélek sorsa) című könyvének kötéséről, közölte pénteken az intézmény. A könyvet a szerző egy barátjának, Ludovic Bouland orvos-könyvgyűjtőnek adta ajándékba. Bouland olyan bőrrel kötötte be a könyvet, amelyet beleegyezése nélkül vett le egy elhunyt női beteg testéről a kórházban, ahol dolgozott, írja a Harvard. Bouland azt írta anno a tettéről: „Egy könyv, amely a lélekről szól, megérdemli, hogy emberi kötést kapjon: ezt a bőrdarabot egy nő hátából vettem.”

Azt is közölték: a könyvtár jelenleg további származási és életrajzi kutatásokat végez a könyv, Bouland és a névtelen női beteg vonatkozásában, valamint konzultál az egyetem és Franciaország megfelelő hatóságaival, hogy meghatározza az emberi maradványok végső, tiszteletteljes elhelyezését. A kötet 1934-ben került a Harvard Egyetem könyvtárába, előbb egy harvardi öregdiák helyezte ott letétbe, majd a halála után, 1954-ben az özvegy a könyvtárnak is ajándékozta a könyvet.

Az egyetem közleménye arra is kitér: több olyan esetet találtak egy felülvizsgálat során, amelyekben „a könyvtár gondozási gyakorlata nem felelt meg az általa vállalt etikai normáknak”. Azt írják, hogy egészen a közelmúltig bárki számára hozzáférhetővé tették a könyvet, és a könyvtári hagyományok szerint évtizedekkel ezelőtt a gyűjteményük gondozására alkalmazott diákokat „azzal bosszantották, hogy megkérték őket, hogy vegyék ki a könyvet anélkül, hogy közölték volna velük, hogy emberi maradványokat tartalmaz”.