Rendkívüli műtéten esik át Benjamin Netanjahu

külföld
március 31., 16:38

Rendkívüli sérvműtétet hajtanak végre Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökön vasárnap, áll hivatala közleményében. A kormányfő a beavatkozás után átmenetileg cselekvőképtelen lesz, feladatait addig Yariv Levin miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter látja el.

A hetvennégy éves Netanjahunál egy szombati rutinvizsgálat során diagnosztizáltak sérvet, a terv szerint vasárnap munkaidő után meg is műtik.

Szombaton több száz tonna élelmiszerrel indult útnak a Gázai övezetbe szánt második segélyszállítmány egy ciprusi kikötőből, amit egy teherhajó és két vontatóhajó juttat célba. A ciprusi hatóságok Izraellel együttműködve létesítettek tengeri folyosót az izraeli ostrom alatt álló palesztin területre. Indulás előtt a hajók és a szállítmányok szigorú átvilágításon esnek át.

Az izraeli hadsereg azután indított háborút a Gázai övezetben, hogy a Hamász október hetedikén több ezer embert mészárolt le és több száz embert ejtett túszul Dél-Izraelben. A gázai egészségügyi minisztérium szerint azóta több mint harmincezer ember halt meg palesztin területen. Október óta a palesztin civil áldozatokra hivatkozva egyre több európai politikus és nemzetközi segélyszervezet latolgatja a gázai csapás jogosultságát, legalábbis arányosságát, és követel tűzszünetet Izraeltől.

Húsvéti beszédében Ferenc pápa is azonnali tűzszünetre szólította fel az izraeli hadsereget és a Hamász fegyvereseit.

(CNN)