Ferenc pápa gázai tűzszünetre szólított fel a Vatikánból

vallás
március 31., 12:30

Azonnali gázai tűzszünetre szólította fel az izraeli hadsereget és a Hamászt hagyományos húsvéti beszédében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő rossz egészségi állapota miatt kihagyta a közelmúlt lefontosabb eseményeit és a nagypénteki istentiszteletet is, hogy vasárnap tízezrek előtt adhassa le az „Urbi et Orbi”-t a Szent Péter téren.

Ferenc beszédében elítélte és abszurdumnak nevezte az európai és közel-keleti háborúkat, a túszok azonnali szabadon engedését kérte. Valamint felszólított mindenkit, akinek politikai felelőssége van, hogy segítsenek azokon, akiket éhezés és a klímaválság sújt, és tegyenek meg mindent az embercsempészet visszaszorításáért.

link Forrás

Egy márciusi interjúban az orosz-ukrán háború kapcsán is a „fehér zászló” és a tárgyalás fontosságára hívta fel a figyelmet, amivel annyira kiakasztotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt - az ő húsvéti üzenete itt olvasható - és Dmitro Kuleba külügyminisztert, hogy a Vatikán szóvivője később kénytelen volt pontosítani a pápa szavait.

A szentatya decemberben lett nyolcvanhét éves. Novemberben egy római kórházba szállították tüdőgyulladás miatt, júniusban sérvműtéten esett át. Tavaly márciusban súlyos hörghuruttal kezelték. A pápa vezetésével szombaton húsvéti virrasztást tartottak a Szent Péter-bazilikában.

(CNN)