Alig várom, hogy letartóztassanak - posztolta J.K. Rowling, aki transzellenes posztokkal tesztelte Skócia új, gyűlölet-bűncselekményeket szankcionáló törvényét

külföld
április 02., 10:06

Április elsején életbe lépett Skóciában az új, gyűlöletbűnözésről és közrendről szóló törvény. Ennek kapcsán szólalt fel J. K. Rowling írónő is, aki közismert transzellenes nézeteiről.

A BBC összefoglalója szerint Rowling április elsején a közösségi médiában, egész pontosan az X-en több posztot is szentelt annak, hogy nőket (többek közt egy skót nemi erőszakkal foglalkozó krízisközpont vezetőjét, egy gyermekjótékonysági szervezet munkatársát, egy televíziós műsorvezetőt, egy ismert sportolót és mellettük szexuális bűncselekmények kapcsán elítélt bűnözőket) mutasson be, majd a posztfolyam végére azt írta:

„Csak vicceltem. Nyilvánvaló, hogy a fenti tweetekben említett emberek egyáltalán nem nők, hanem férfiak, mindegyikük.”A frissen életbe lépett törvény értelmében Skóciában bűncselekményt követ el az, aki úgy nyilvánul meg, vagy úgy viselkedik, „amit egy észszerű személy fenyegetőnek vagy sértőnek tartana", azzal a szándékkal, hogy védett tulajdonságokon alapuló gyűlöletet szítson (ide tartozik az életkorra, fogyatékosságra, vallásra, szexuális irányultságra, transznemű identitásra vagy interszexualitásra vonatkozó gyűlöletet szítása is). A törvény megsértéséért akár hét év börtön is járhat.

Rowling ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az új jogszabályt rendkívül könnyű lesz kihasználnia azoknak az aktivistáknak, akik el akarnak hallgattatni minket, akik szót emelünk a nők és lányok tereinek eltörlése ellen, akik felszólalunk a nők és a lányok egynemű tereinek felszámolásának veszélyeiről, akik tiltakoznak az ellen, hogy a férfiak által elkövetett erőszakos és szexuális zaklatásokat női bűncselekményként könyveljék el, és szót emelnek a férfiak női sportokban való versenyeztetésének groteszk igazságtalanságával szemben. A szólásszabadság és a meggyőződés szabadsága véget ér Skóciában, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek minősítik.”

Hozzátette azt is:

„Jelenleg az országon kívül tartózkodom, de ha az itt leírtak az új törvény értelmében bűncselekménynek minősülnek, alig várom, hogy letartóztassanak, amikor visszatérek a skót felvilágosodás szülőhelyére.” A skót kormány szerint az új törvény védelmet nyújt a gyűlölettel és az előítéletekkel szemben, anélkül, hogy elfojtaná az egyéni véleménynyilvánítást. Humza Yousaf, Skócia vezetője kiemelte: a törvény célja az, hogy megbirkózzon a társadalomban egyre „növekvő gyűlölethullámmal”. Yousaf üzent Rowlingnak is:

„Ha az Ön viselkedése nem fenyegető vagy sértő, és nem szándékozik gyűlöletet szítani, akkor nincs miért aggódnia az új bűncselekmények miatt.”A BBC azt írja, a skót rendőrséghez eddig nem érkezett panasz a posztokkal kapcsolatban.